100 g młodego szpinaku
garść orzeszków piniowych
10-15 truskawek
50 g parmezanu
sos:
1,5 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Szpinak myjemy, orzeszki prażymy na suchej patelni, truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki, parmezan skrawamy na cienkie wiórki obieraczką do warzyw. Łączymy wszystkie składniki. W miseczce mieszamy składniki sosu, polewamy sałatkę i podajemy.
Rada: Truskawki najpierw myjemy pod bieżącą wodą, a dopiero po osuszeniu usuwamy szypułki. Inaczej nasiąkłyby wodą.
KULSAN Salaterka 10235 | KULSAN Salaterka 10336 | Salaterka 96048 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
70 g twarożku koziego
łyżka gęstego jogurtu
4-6 listków mięty pieprzowej
duża szczypta pieprzu
sól do smaku
5 kromek pumpernikla
15 truskawek
Twarożek mieszamy z jogurtem na jednolitą masę. Miętę drobno siekamy i dodajemy do serka. Całość przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Każdą kromkę pumpernikla kroimy na 6 kawałków, tak by powstały kanapeczki na jeden kęs. Smarujemy je serkiem. Dekorujemy połówkami truskawek.
Gerpol Komplet noży SAKO | Richardson Sheffield R02500... | Victorinox Nóż kuchenny - z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/2 kg truskawek
150 ml dobrego słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
szklanka wody
łyżka cukru pudru
laska wanilii
3 (ok. 600-700 ml) jogurty naturalne
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną.
Ambition Porcelanowa waza F... | CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Nadzienie:
150 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
400 g truskawek
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
6 łyżek zimnej wody
1 i 1/3 szklanki cukru
Dekoracja:
cukier puder
kawałek gorzkiej czekolady
kilka truskawek
Przygotowujemy nadzienie. Schłodzoną śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy mascarpone i cukier, miksujemy. Na końcu dodajemy sok oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę (wym. 30 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito. Miksujemy na średnich obrotach jajka. Dodajemy po trochu wodę, a potem, stopniowo, cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto przelewamy na blachę i pieczemy 15 minut ? na środkowej półce piekarnika. Na stole rozkładamy wilgotną ściereczkę. Przekładamy na nią wystudzone ciasto, spodem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto kremem i posypujemy równomiernie truskawkami ? na jednym końcu, tym, który będzie na zewnątrz, zostawiamy 5 cm bez kremu. Pomagając sobie ściereczką ponownie, zwijamy ciasto. Pozostawiamy zawinięte w ściereczkę około godziny, najlepiej w lodówce, aby krem stężał. Następnie zdejmujemy ściereczkę i zostawiamy roladę jeszcze 30 minut w lodówce. Podajemy posypaną cukrem pudrem, wiórkami czekolady i przybraną truskawkami.
BergHOFF 1100057 | Florina Blacha do Pieczenia... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 łyżeczki żelatyny
50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
500 g truskawek
1/2 szklanki cukru
3 szklanki naturalnego jogurtu
3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
2 łyżki cukru (do truskawek)
Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy ? albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej ? musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił.
Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Tort dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... | Pavoni Tortownica INFORMAMRS | Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Kruche ciasto:
100 g pokrojonego na kawałki masła
200 g mąki
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
100 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
ok. 25 truskawek (po 3-4 owoce na każdą babeczkę)
Robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy jednolite ciasto i odkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy ciastem foremki. Nakłuwamy widelcem spody babeczek, aby nie wyrosły; przykrywamy każdy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez 20 minut. Potem usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Robimy nadzienie. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Wykładamy nim wystudzone babeczki. Truskawki kroimy wzdłuż na plasterki o grubości 2-3 mm i układamy na kremie jak płatki kwiatów.
Kaiser Muffin World 646213 | Lekue Foremki do muffinów C... | Lekue Zestaw do muffinów MU... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |