500 g pokrojonych na połówki podłużnych pomidorów
1 czubata łyżeczka cukru
sól
pieprz
1/2 szklanki dobrej oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
10 liści świeżej bazylii
12 całych listków oregano i 3 łyżki posiekanych
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
6 filetów z łososia (po 200 g) ze skórą
100 g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na ćwiartki
Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Pomidory wkładamy do miski, mieszamy z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Układamy w żaroodpornej formie stroną przecięcia do dołu. Odlewamy 1-2 łyżki oliwy, resztę podgrzewamy w rondelku. Wkładamy czosnek i smażymy 2 minuty na jasnozłoty kolor. Dodajemy listki bazylii i oregano, polewamy pomidory. Pieczemy 2-2,5 godziny. Pomidory przekładamy na półmisek, a oliwę przecedzamy do miseczki, mieszamy z posiekanym oregano oraz skórką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do polania łososia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C. Żaroodporną formę wyściełamy folią aluminiową, układamy w niej filety skórą do dołu. Polewamy czystą oliwą, wcieramy ją w mięso ryby. Solimy.
Formę z rybami ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 15 minut. Łososia podajemy z pomidorami i oliwkami, skrapiamy ziołową oliwą.
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Chasseur Patelnia Grillowa ... | Vogue Patelnia Grillowa-Kwa... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 duże upieczone czerwone papryki
2 marchewki
1 papryczka chilli
5 łodyg selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelati
ok. 2 litrów wywaru warzywnego
ziarna z 1 ugotowanej kolby kukurydzy
łyżka przecieru pomidorowego
oliwa, 2 łyżki masła
szczypta soli, pieprz, szczypta słodkiej papryki
po garści pestek dyni i słonecznika
łyżka startego parmezanu
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki. Łodygi selera kroimy w plasterki. Marchewki tniemy w cienkie paski. Z papryczki chilli usuwamy pestki i drobno kroimy.
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i masło. Dodajemy seler i smażymy 15 minut na małym ogniu. Dodajemy marchewki, papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy wywarem z warzyw, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pieczoną paprykę oraz ziarna ugotowanej kukurydzy. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, słodką papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, prażymy na niej pestki dyni i słonecznika. Zupę posypujemy startym parmezanem i uprażonymi pestkami.
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | Villeroy & Boch - French Ga... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
po 3 czerwone i żółte papryki
2 cebule
10 pomidorów bez skórki
5 łyżek małych zielonych oliwek
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
2 łyżki octu balsamicznego
4-6 łyżek oliwy
garść świeżej bazylii
suszona papryczka chilli
pieprz, sól
Papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w cząstki, cebule siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy paprykę, cebulę, zmiażdżony czosnek, chilli i dusimy na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach dokładamy pomidory i kapary, doprawiamy solą, pieprzem, octem, mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze 25 minut, pod koniec duszenia dodajemy oliwki i po siekaną bazylię.
Rada: Cennym dodatkiem dla wegetarian byłaby w tej potrawie fasola, soczewica lub ciecierzyca. Danie byłoby bardziej sycące i bogatsze w składniki odżywcze.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | MartGlass Collection Carmel... | MartGlass Collection Serwis... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1,5 kg ziemniaków równej wielkości
suszone zioła prowansalskie
czerwona papryka mielona
czosnek granulowany
3-4 łyżki oliwy lub oleju
sól
Ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i krótko gotujemy. Do rondla o grubym dnie wlewamy łyżkę oleju, wkładamy gorące ziemniaki, posypujemy ziołami, papryką i czosnkiem. Polewamy po wierzchu olejem i zapiekamy w piekarniku 30-40 minut, od czasu do czasu przewracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron.
Florentyna Komplet Sztućców... | Gerlach Celestia NK 04A Zes... | Sztućce GERLACH 04A CELESTI... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
6 łyżek mleka kokosowego
2 łyżki zmiksowanego miąższu mango
Krem:
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki zmiksowanego miąższu mango
5 żółtek
4 łyżki masła
sok z limonki do smaku
Oraz:
cukier puder do posypania
Robimy ciastka: mieszamy mąkę z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż składniki się połączą. Porcjami wsypujemy mieszankę suchych składników, ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodajemy mleko kokosowe oraz mango i ucieramy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstęp, bo ciastka rosną. Pieczemy 10 minut w 180°C (na złoty kolor), studzimy.
Robimy krem: miksujemy cukier z mango i żółtkami. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez 10 minut, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po kawałku zimne masło, doprawiamy sokiem z limonki. Gdy powstanie jednolity krem, czekamy, aż ostygnie, i wkładamy na pół godziny do lodówki (trzeba go przykryć, bo wchłania zapachy). Łączymy po dwa ciastka, przekładając je kremem. Oprószamy cukrem pudrem.
NUOVA R2S Talerze deserowe ... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Łosoś to mięsista ryba z dużą zawartością tłuszczu, która może tworzyć udane połączenie z niejednym czerwonym winem. Jednak proponowany delikatny sposób jej przyrządzenia skłonił mnie do poszukiwań pośród białych win. Moim pierwszym typem było torrontes, wino z rodziny muscatów. Ten popularny w Argentynie szczep daje wina mocno aromatyczne z dużą kwasowością, z przeważającymi aromatami kwiatowymi. Charakter i aromat tego wina powinny dobrze wtopić się w gamę smaków potrawy. Wybór ten jednak jest dość odważny, gdyż nie wszystkim może odpowiadać kwiatowa nuta.
Kolejnym winem, które chciałbym zaproponować, jest wino z Doliny Loary ? muscadet. Jest bardzo wytrawne, z orzeźwiającą kwasowością. Odmiana, która na etykiecie ma dopisek sur lie, co oznacza, że dojrzewała na osadzie z drożdży, wyróżnia się aromatami zbliżone do chlebowych zapachów z piekarni. Struktura trunku jest potężniejsza i można go śmiało podawać z bardziej złożonymi daniami, takimi jak pieczony łosoś z pomidorami i oliwą ziołową.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Crystal Julia Kieliszki do ... | Crystal Julia Kieliszki do ... | Olympia Kieliszki do Wina 4... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |