Truskawki na cztery sposoby

Truskawki z dna łubianki nie zawsze wyglądają apetycznie. Trudno je podać w całości. Zamiast je wyrzucać, spróbujmy je sprytnie przetworzyć.
Gazpacho truskawkowe Gazpacho truskawkowe Fot. Magdalena & Krzyszof Duklas StockFood

Gazpacho truskawkowe

2 kromki chleba
1/2 szklanki wody
1/2 kg truskawek
1 duży (250 g) ogórek
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki dobrej oliwy
sól
listki świeżej mięty


Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białe części. Odkładamy kilka truskawek i miętę do dekoracji, a resztę składników miksujemy.
Gazpacho chłodzimy i podajemy w szklankach, ozdobione pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa Fot.

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

250-300 g pokrojonych łodyg rabarbaru
skórka z cytryny
8 łyżek cukru
kilka kropli olejku waniliowego
3 i 1/2 szklanki wody
300 g truskawek (pokrojonych)
1 szklanka soku z cytryny
kostki lodu


Rabarbar wkładamy do rondla, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cienkie paski i zostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, wlewamy olejek waniliowy i wodę.
Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Dodajemy połowę truskawek, przykrywamy i gotujemy kolejne 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecieramy drewnianą łyżką przez gęste sito. Dodajemy resztę truskawek i sok cytrynowy, dokładnie mieszamy.
Do szklanek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

Lassi truskawkowe Lassi truskawkowe fot.

Lassi truskawkowe

500 g świeżych truskawek
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
sól
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka pokruszonego lodu
truskawki do dekoracji


Miksujemy truskawki z cukrem, kardamonem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt i lód, miksujemy dalej, aż napój będzie jednolity. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy truskawkami.

Czerwony koktajl owocowy Czerwony koktajl owocowy Fot. Marcin Urban

Czerwony koktajl owocowy

1/2 szklanki truskawek
1/2 czerwonych porzeczek lub żurawin
1/4 dojrzałego melona
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka sproszkowanych pestek słonecznika
1 szklanka jogurtu, kefiru albo maślanki


Truskawki umyj, zdejmij z nich szypułki, porzeczki lub żurawiny przebierz i opłucz, miąższ melona pokrój na małe części. Owoce zmiksuj na jednolitą masę razem z miodem i pestkami słonecznika. Dodaj odpowiadającą ci ilość jogurtu (kefiru albo maślanki) i miksuj jeszcze przez pół minuty.

Więcej o: