2 kulki mozzarelli (po ok. 100 g)
skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
garść pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Mozzarellę dzielimy na kawałeczki, posypujemy skórką otartą z cytrusów, dodajemy pomidorki pokrojone na cienkie plasterki i rozmaryn. Polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Rozmaryn, miód i klarowane masło - to pyszny sos do sałaty z owocami i kozim serem.
BIOHUMUS EXTRA NAWÓZ DO ZIÓ... | Tescoma SENSE Zestaw do upr... | Ten Smak Przyprawa 18-ście ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
800 g filetów z okonia
3 łyżki mąki
3 łyżki koperku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki pokrojonych liści bazylii
Filety myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące wymieszanej z koperkiem, smażymy 5-6 minut na rozgrzanym oleju z każdej strony. Posypujemy bazylią.
Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 EL... | NOŻE 5 EL KH-3641 | SBS Noże ceramiczne 5el |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
oliwa
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 garść startego twardego koziego sera
1 gałązka szałwii
1 cebula dymka (tylko zielona część)
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (25 cm x 15 cm), zawijamy do środka brzegi na szerokość 2 cm i smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 5 minut w temp. 180°C. W tym czasie siekamy czosnek, kroimy cebulę w słupki i podsmażamy na oliwie. Zmniejszamy ogień, dodajemy posiekany rozmaryn, ocet winny oraz cukier i dusimy przez 3 minuty. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie cebulę. Posypujemy kozim serem i listkami szałwii, dekorujemy dymką. Pieczemy 15 minut w 180°C.
Rozmaryn ma mocny, leśny aromat. Szczególnie lubi mięsa: wieprzowinę, wołowinę i jagnięcinę. Ciekawie wypada w połączeniu z miodem.
Lekue Duo Dark Crystal 2412... | Pavoni FRT052MRAS.2 | Sillinie Forma do pieczenia... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
40 pomidorków cherry
1 łyżeczka cukru pudru
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
liście bazylii
250 g ricotty
1 łyżka masła
4 łyżki startego parmezanu
500 g makaronu (najlepiej rurki)
Pomidorki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem, szczyptą soli i skrapiamy oliwą. Dodajemy parę liści bazylii i pieczemy 15 minut w 200°C (z termoobiegiem), aż się skarmelizują. Studzimy i rozgniatamy widelcem z ricottą, masłem i parmezanem, aby powstała jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę bazylii. Gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach. Warto spróbować lodów bazyliowych, są pyszne.
Glasmark Pojemnik Ze Szkła ... | Słoiczek szklany na przypra... | THK Szklane pojemniki na pr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
gotowe kruche babeczki (wytrawne)
pół szklanki miodu
3 gałązki rozmarynu
kostka bryndzy
2 żółtka
czarny pieprz
Miód rozgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozmaryn i podgrzewamy przez chwilę, odstawiamy. Mieszamy ser z żółtkami, doprawiamy pieprzem i masą napełniamy babeczki. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż nadzienie podrośnie i zacznie się rumienić.
Babeczki podajemy ciepłe, kładąc na wierzch po kropli miodu (najlepiej rozmarynowego).
Informacje o ziołach pochodzą ze strony baziolka.pl
Krystynka Drewniany stojak ... | Krystynka Półka na przypraw... | Trek''n Eat Trek'n Eat Zest... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |