600 g filetu z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
200 g maku
50 g cebuli
25 g masła
250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
150 g ricotty
250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
2 żółtka
Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie.
Prażymy 150 g maku na suchej, rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy
drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.
Feel Maestro 1103-24 | Florina Naczynie do zapieka... | Vogue Okrągłe Naczynie do Z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
łyżka oleju
2 łyżeczki pasty curry
litr bulionu (może być z kostki)
2 szklanki mleka kokosowego
szklanka czerwonej soczewicy
puszka miniaturowej kukurydzy
150 g pieczarek
100 g groszku cukrowego w strączkach
łyżeczka cukru
ewentualnie jasny sos sojowy
szczypta imbiru
sól
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i, mieszając, chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie wlewamy bulion, mleko kokosowe i wsypujemy wypłukaną i osączoną soczewicę. Gotujemy razem 10-15 minut, co kilka chwil mieszając. Dodajemy umyte, obrane
i pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki lub na mniejsze kawałki kolbki kukurydzy oraz umyte strączki groszku cukrowego. Następnie doprawiamy zupę do smaku cukrem i, jeśli trzeba, także sosem sojowym lub solą oraz sproszkowanym imbirem.
Gotujemy jeszcze 6-8 minut.
Ambition Waza do zupy HELIO... | CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 pęczki młodej marchewki
1 szklanka groszku
1 łyżka oliwy
1 mała cebula pokrojona w pióra
por, biała część pokrojona w paski
1/2 łyżeczki szafranu
7 pieczarek
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka śmietany kremówki
1/2 pęczka szparagów
100 g szpinaku
masło do formy
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Formę o pojemności 1 litra smarujemy masłem. Marchewki obgotowujemy, wyjmujemy. Groszek obgotowujemy w tej samej wodzie ok. 2 minut, a po odcedzeniu hartujemy wodą z lodem. W rondlu smażymy na oleju cebulę, dodajemy pora, dusimy do miękkości 5 minut. Wsypujemy szafran, dodajemy marchewki pokrojone w kawałki i grzyby w połówki.
Posypujemy tymiankiem, przyprawiamy. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż wyparuje. Wlewamy wywar z warzyw i dusimy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy śmietanę, a gdy się zagotuje, dodajemy groszek, szparagi i szpinak. Przekładamy do formy i pieczemy 30 minut.
Serwis obiadowy LUMINARC QU... | Lubiana Arianna Serwis Obia... | DUO Komplet obiadowy 18z cP... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
bulwa fenkułu
duża soczysta pomarańcza
4 śliwki węgierki z marynaty
2 garście rukoli
po łyżce posiekanych orzechów włoskich, laskowych i pistacjowych
4-5 łyżek sosu winegret
Umyty fenkuł kroimy w cieniutkie plasterki (sam środek usuwamy), a następnie w nieduże słupki. Pomarańczę obieramy i czyścimy z błonek i włókien. Miąższ kroimy w grubsze słupki. W salaterce mieszamy pomarańczę, fenkuł, osączone i pokrojone w paski węgierki, umyte i starannie osuszone liście rukoli oraz 2/3 orzechów. Polewamy sałatkę sosem winegret, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą orzechów.
Obrus brązowy 150x220 | Mariall Design Obrus 7o1 15... | Or-Tex Obrus Teflonowy Nata... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Na ciasto:
2 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
1/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
1/2 szklanka maślanki,
1/4 szklanki śmietany 36%
skórka otarta z 1 cytryny
Do przełożenia:
1 kg truskawek
1/4 szklanki likieru Grand Marnier
1/8 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30
minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 minut), studzimy.
Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 minut). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.
Kenwood Cooking Chef KM096 | Clatronic KM 3632 | Bosch MUM58020 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Im cięższa potrawa, tym cięższe powinno być i wino.
Dzięki tej zasadzie możemy się delektować zarówno potrawą, jak i winem. Jeśli ta równowaga zostanie zachwiana, wino zdominuje potrawę lub odwrotnie. Łosoś jest tłustą rybą i duże znaczenie przy doborze wina ma sposób jego przygotowania. Inne wino podamy do łososia wędzonego, inne do smażonego, a jeszcze inne do pieczonego. Pieczony łosoś w cieście francuskim powinien być delikatny.
Dodatki w postaci riccotty, szpinaku, maku czy cebulinie powinny znacznie go obciążyć. W związku z tym proponowałbym białe wina, średniej budowy. Młode, świeże, białe wino z Bordeaux doda aromatu. Nowoświatowe lekko beczkowane chardonnay z waniliowo-maślanym smakiem wzmocni strukturę i smak. Ciekawym wyborem mogą być również białe wina z Włoch. Toskańska Vernaccia di San Gimignano czy Orvieto z Umbrii. Oba dość neutralne w smaku, ale z przyjemną kwasowością i dobrze zaakcentowaną mineralnością.
Trudności nie powinien sprawić również dobór czerwonego wina. Dla wszystkich, którzy preferują ten kolor wina, polecam skupić się na winach młodych, delikatnych, bez wyraźnych tanin: włoskie bardolino, chilijski merlot czy np. czerwone sancerre z Doliny Loary.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Krosno Kieliszki do wina cz... | Olympia Modale Kieliszki do... | Crystal Julia Kieliszki do ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |