3-4 garście oczyszczonych listków młodego szpinaku
2 duże pomidory
100 g pokruszonego sera koziego
3 łyżki oliwek
łyżka posiekanych prażonych migdałów
Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki cytryny
łyżka octu winnego
1/2 ząbka posiekanego czosnku
sól
pieprz
Mieszamy wszystkie składniki sosu. Szpinak rwiemy na kawałki. Pomidory myjemy, kroimy w cząstki. W dużej misce mieszamy składniki sałatki i polewamy sosem. Podajemy z tostami ? najlepiej z chleba razowego lub pełnoziarnistego.
![]() |
![]() |
![]() |
Camry CR 6604 | ESPERANZA EKG006 | Camry CR 6607 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
pokrojone białe pieczywo tostowe
50 g masła
łyżka oleju do smażenia
80 g posiekanych pieczarek
50 g (świeżego lub mrożonego) szpinaku
80 g startego miękkiego żółtego sera, np. goudy
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Z kromek pieczywa tostowego odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki. Pieczemy 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Na oleju smażymy pieczarki (3 minuty), dodajemy szpinak, smażymy kolejne 2 minuty. Do przestudzonej masy dodajemy ser i żółtko, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy sztywną pianę z białka. Wypełniamy grzanki masą, posypujemy je parmezanem i zapiekamy jeszcze 8-10 minut.
paczka makaronu conchiglioni
2 łyżki oliwy
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1/2 opakowania sera ricotta (125 g)
4 łyżki tartego żółtego sera
szklanka gotowego sosu pomidorowego
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente, dodając do osolonej wody łyżkę oliwy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i liście szpinaku. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z ricottą. Gotowy sos pomidorowy wkładamy do naczynia, w którym będzie zapiekana potrawa. Przygotowujemy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, wlewamy mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron nadziewamy szpinakiem, układamy na sosie pomidorowym i polewamy beszamelem.
Posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.
300 g liści szpinaku
40 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
40 g mąki
100 g słodkiej śmietanki
sól
pieprz
100 g gęstej śmietany
100 g wędzonego łososia
1 cebula
olej do smażenia
Szpinak blanszujemy 2-3 minuty, następnie odcedzamy i odsączamy na sicie. Wkładamy do miski, dodajemy masło, jajko, żółtko, mąkę, słodką śmietankę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu.
Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na małej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pojedyncze placuszki nieco grubsze niż tradycyjne naleśniki. Podajemy polane kwaśną śmietaną, z ułożonymi na wierzchu kawałkami łososia i krążkami cebuli.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Patelnia Eco Cook ... | Kitchen Patelnia Craft Kcbl... | Fissler Patelnia Patelnia G... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 i 1/2 szklanki ryżu
4 jajka
150 g szpinaku
natka pietruszki
łyżka śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka bułki tartej
olej do smażenia
Ryż gotujemy na półtwardo w 1 i 1/2 szklanki wody. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i posiekane. Dobrze opłukany szpinak przebieramy, odcinamy dłuższe ogonki i blanszujemy 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody. Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki, dodajemy do ryżu. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
![]() |
![]() |
![]() |
Curver Miska kuchenna kompl... | Practic Miska 7608 | Tadar Miska WYSOKA 75123 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |