500 g pomidorów
1 zielona papryka
1/2 dużego ogórka wężowego
1/2 szklanki rzodkiewek
1 i 1/2 szklanki) pokrojonego arbuza
3 łyżki oliwy
300 g fety
2 cebulki dymki
1/4 szklanki liści mięty
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka ? w kosteczkę, rzodkiewki ? w plasterki. Warzywa oraz arbuza mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety i mięty oraz dymkę miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
Z miąższu arbuza najlepiej wydrążyć kulki. Są bardzo dekoracyjne. Służy do tego specjalna łyżeczka.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | MELCHERS Komplet noży w dre... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 szklanki mleka
2 łyżeczki miodu
1 szklanka owoców leśnych
3 kromki chrupkiego pieczywa
Mleko gotujemy. Kiedy przestygnie, dodajemy miód i mieszamy (mleko musi być jednak na tyle ciepłe, żeby się rozpuścił). Mleko z miodem odstawiamy, żeby wystygło. W tym czasie opłukane owoce miksujemy, a potem przecieramy przez sito. Do przecieru stopniowo wlewamy ostudzone mleko z miodem, energicznie mieszając. Przelewamy do wysokich szklaneczek i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrupkim pieczywem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender SENCOR SHB 3325 | Blender Bugatti Vela | Blender Kenwood HB 851 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 i 1/2 szklanki mleka
łyżeczka masła
2 łyżki cukru
3/4 szklanki ryżu
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
jabłko
1/2 szklanki czereśni
1/2 szklanki truskawek
cukier puder
słodka śmietanka
Zagotowujemy mleko z masłem i cukrem. Wsypujemy ryż i gotujemy na sypko. Wystudzony mieszamy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Jabłko obieramy, drylujemy czereśnie, truskawki płuczemy i odcinamy szypułki. Owoce kroimy. Mieszamy z ryżem. Polewamy śmietanką i posypujemy cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
Garnek Fissler FAMILY LINE ... | LAMART Garnki LT 1009 | Gerlach KOMPLET PATELNIE GA... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 puszka brzoskwiń
4 kromki chałki o grubości 3 cm
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
4 połówki brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach chałki ostrym nożem wytnij kieszonkę (dlatego kromki muszą być takie grube) i w tę kieszonkę delikatnie włożyć plasterki brzoskwiń. Mleko i jajka roztrzep z cynamonem i cukrem waniliowym. Zmocz z obydwu stron nadziane plastry chałki w mleku z jajkiem. Uważaj, żeby ich nie trzymać w mleku zbyt długo, bo chałka za bardzo rozmięknie. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki na złoto-brązowy kolor. Podawaj z pozostałymi brzoskwiniami.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch TAT 6313 | BOTTI TR0101 | Siemens TT 86104 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |