400 g cukru
600 g syropu kukurydzianego
1 łyżeczka ulubionego aromatu
ewentualnie 1 łyżeczka barwnika spożywczego ? czerwonego lub brązowego dla wzmocnienia barwy cukierków
Zagotowujemy cukier i syrop, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy aromat oraz barwnik, szybko mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa całkiem stwardnieje, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki. Landrynki przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Rondelek do fondue Mami | Rondelek DELIGHT 16CM 1,6L ... | Tescoma PRESIDENT RONDELEK ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
600 g cukru
160 g masła orzechowego
250 g mleka
150 g posiekanych moreli
szczypta soli
cukier puder do posypania
Zagotowujemy cukier, masło orzechowe, mleko, morele i sól, co jakiś czas mieszając. Pozostawiamy masę do przestygnięcia ? powinna stężeć tak, by można było ją formować. Blat stołu lub stolnicę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na blat słodką masę i formujemy 2-3 wałki o średnicy ok. 3 cm. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i pozostawiamy, aż kompletnie wystygną i stężeją. Kroimy na plasterki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
![]() |
![]() |
![]() |
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... | Florentyna Talerze Dmuchawi... | FLORINA PREMIUM Talerze des... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g cukru
450 g melasy (można ewentualnie zastąpić miodem)
2 łyżki octu jabłkowego
70 g masła
1 łyżeczka sody
Zagotowujemy cukier, melasę, ocet i masło, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, dokładnie mieszamy (trzeba uważać, bo od sody masa może podnieść się jeszcze bardziej). Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ostygnie, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki (np. uderzając wałkiem).
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
![]() |
![]() |
![]() |
CLATRONIC KM 3414 | CLATRONIC KM 3610 | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
330 g cukru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
100 g pianek marshmallows
Zagotowujemy cukier, mleko i sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallows i znów dokładnie mieszamy. Trzeba się spieszyć, bo masa dosyć szybko tężeje. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 20 cm. Czekamy, aż ostygnie. Kroimy na cukierki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
![]() |
![]() |
![]() |
Forma do ciasta 36x23,5x6 1... | Patisse Forma do Pieczenia ... | Vinzer Forma do ciasta 89480 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g cukru
2 łyżki syropu kukurydzianego
180 ml mleka
2 dojrzałe banany
2 łyżki masła
70 g wiórków kokosowych
Zagotowujemy cukier, syrop, mleko i rozgniecione banany, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i 2/3 wiórków kokosowych. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy na wierzchu pozostałymi wiórkami. Pozostawiamy, aż wystygnie i stężeje. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki.
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
![]() |
![]() |
![]() |
Bloomingville Papilotki Do ... | Lekue Zestaw do muffinów MU... | Lurch FlexiLight 12 muffinó... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |