Domowe cukierki

Karmelki, ciągutki, nugaty... I jak to jeść z czystym sumieniem? Mamy dla was dobrą wiadomość! Domowe, tak jak kradzione, nie tuczą!
Landrynki Landrynki Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Landrynki

400 g cukru
600 g syropu kukurydzianego
1 łyżeczka ulubionego aromatu
ewentualnie 1 łyżeczka barwnika spożywczego ? czerwonego lub brązowego dla wzmocnienia barwy cukierków


Zagotowujemy cukier i syrop, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy aromat oraz barwnik, szybko mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa całkiem stwardnieje, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki. Landrynki przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Zdjęcie Alessi Rondelek do fondue Mami Zdjęcie Rondelek DELIGHT 16CM 1,6L VINZER 89051 Zdjęcie Tescoma PRESIDENT RONDELEK 780261
Alessi Rondelek do fondue Mami Rondelek DELIGHT 16CM 1,6L ... Tescoma PRESIDENT RONDELEK ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Roladki z masła orzechowego z suszonymi morelami Roladki z masła orzechowego z suszonymi morelami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Roladki z masła orzechowego z suszonymi morelami

600 g cukru
160 g masła orzechowego
250 g mleka
150 g posiekanych moreli
szczypta soli
cukier puder do posypania


Zagotowujemy cukier, masło orzechowe, mleko, morele i sól, co jakiś czas mieszając. Pozostawiamy masę do przestygnięcia ? powinna stężeć tak, by można było ją formować. Blat stołu lub stolnicę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na blat słodką masę i formujemy 2-3 wałki o średnicy ok. 3 cm. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i pozostawiamy, aż kompletnie wystygną i stężeją. Kroimy na plasterki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie Florentyna Talerze Dmuchawiec Deserowe 6 Szt Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... Florentyna Talerze Dmuchawi... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Karmelki melasowe Karmelki melasowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Karmelki melasowe

200 g cukru
450 g melasy (można ewentualnie zastąpić miodem)
2 łyżki octu jabłkowego
70 g masła
1 łyżeczka sody


Zagotowujemy cukier, melasę, ocet i masło, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, dokładnie mieszamy (trzeba uważać, bo od sody masa może podnieść się jeszcze bardziej). Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ostygnie, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki (np. uderzając wałkiem).
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Zdjęcie CLATRONIC KM 3414 Zdjęcie CLATRONIC KM 3610 Zdjęcie Clatronic KM 3632
CLATRONIC KM 3414 CLATRONIC KM 3610 Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krówki czekoladowe Krówki czekoladowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Krówki czekoladowe

330 g cukru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
100 g pianek marshmallows


Zagotowujemy cukier, mleko i sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallows i znów dokładnie mieszamy. Trzeba się spieszyć, bo masa dosyć szybko tężeje. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 20 cm. Czekamy, aż ostygnie. Kroimy na cukierki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Zdjęcie Forma do ciasta 36x23,5x6 155240 Zdjęcie Patisse Forma do Pieczenia Ciasta Prostokątna Ceramic 28x19cm Zdjęcie Vinzer Forma do ciasta 89480
Forma do ciasta 36x23,5x6 1... Patisse Forma do Pieczenia ... Vinzer Forma do ciasta 89480
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krówki bananowo-kokosowe Krówki bananowo-kokosowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Krówki bananowo-kokosowe

400 g cukru
2 łyżki syropu kukurydzianego
180 ml mleka
2 dojrzałe banany
2 łyżki masła
70 g wiórków kokosowych


Zagotowujemy cukier, syrop, mleko i rozgniecione banany, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i 2/3 wiórków kokosowych. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy na wierzchu pozostałymi wiórkami. Pozostawiamy, aż wystygnie i stężeje. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki.
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Zdjęcie Bloomingville Papilotki Do Muffinów W Groszki 21212771 Zdjęcie Lekue Zestaw do muffinów MUFFINS & KIDS 3000000SURM017 Zdjęcie Lurch FlexiLight 12 muffinów 00016103
Bloomingville Papilotki Do ... Lekue Zestaw do muffinów MU... Lurch FlexiLight 12 muffinó...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: