4 cytryny
1/2 l sorbetu cytrynowego
rurki waflowe
Cytryny kroimy w poprzek na pół. Wyciskamy sok (z niego możemy zrobić lemoniadę). Cytrynowe miseczki czyścimy z miąższu i błonek do białej skórki. Oczyszczone miseczki wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Do zmrożonych miseczek wkładamy po dwie kulki sorbetu cytrynowego. Podajemy z rurkami waflowymi.
Rada: Rurki waflowe możemy zastąpić andrutami albo ciasteczkami, pod warunkiem że nie będą zbyt kruche.
Bugatti Italy 56-7045C3 | Hendi Wyciskarka elektryczn... | SMEG CJF01CREU |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ćwiartka arbuza
szklanka wydrylowanych czereśni lub wiśni
pół słoika lemon curd gotowego lub domowej roboty
kulki sorbetu z czarnej porzeczki
Arbuza czyścimy z pestek. Specjalną łyżeczką drążymy kulki w miąższu. Układamy je w miseczce razem z czereśniami lub wiśniami. Owoce polewamy kremem cytrynowym. Na wierzchu kładziemy dwie kulki sorbetu z czarnej porzeczki.
Sorbety to zamrożone soki z owoców. Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody. Jeśli zatem dbacie o linię, proponowane obok desery możecie zjeść bez wyrzutów sumienia.
Good Grips OXO Łyżeczka do ... | Westmark 29222270 | Westmark Techno 868143 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
20 łodyg rabarbaru
pół kostki masła
szklanka cukru
6 kulek sorbetu ananasowego
kruche ciasteczka
Czerwone części łodyg rabarbaru drobno kroimy. Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy pokrojony rabarbar i pół szklanki cukru. Mieszamy, dusimy. Próbujemy, jeśli masa będzie nadal zbyt kwaśna, wsypujemy resztę cukru. Przestudzoną masę rabarbarową wkładamy do
miseczek. Na wierzchu kładziemy kulkę sorbetu ananasowego i kruche ciasteczko.
Arcoroc Szkło Deserowe 50998 | Arcoroc Szkło Deserowe 53496 | Arcoroc Szkło Deserowe J8083 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |