400 g soczewicy brązowej
cebula
jajko
sól
pieprz
4 duże ziemniaki sałatkowe
4 pomidory
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na połówki, wydrążamy miąższ łyżką. Skrapiamy olejem, napełniamy farszem, wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy. Dusimy na oleju z posiekanym czosnkiem, pod koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Upieczone ziemniaki polewamy sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff - Noże 7 cz. CUBO | NOŻE 5 EL KH-3641 | SBS Noże ceramiczne 5el |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 bakłażany
1 torebka ryżu
1/2 kg pieczarek
pęczek natki pietruszki
100 g ostrego sera
cebula
sól
pieprz
oregano
oliwa
Bakłażany myjemy, przekrawamy na połówki, wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki o grubości ok. 1/2 cm. Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę i miąższ bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, smażymy na suchej patelni. Natkę drobno siekamy. Z sera odkrawamy 4 plasterki, resztę ścieramy na tarce. Robimy farsz, łącząc ryż, cebulę, miąższ bakłażana, pieczarki, natkę i starty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Bakłażany nakłuwamy w środku widelcem, skrapiamy oliwą, napełniamy farszem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż będą miękkie.
Przykrywamy plastrami sera, wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim bakłażany, aż ser na wierzchu się stopi.
![]() |
![]() |
![]() |
Skeppshult Forma do zapieka... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 buraki
cebula
cytryna
300 g mielonego indyka
łyżka oregano lub szałwii
200 g fety
2 łyżki tartej bułki
łyżeczka masła
kostka bulionowa
sól
pieprz
olej
Buraki pieczemy tak, aby nie były zbyt miękkie. Studzimy, obieramy, wydrążamy środki. Cebulę smażymy na oleju. Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny. Mięso wyrabiamy z cebulą, ziołami, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do mięsa. Buraki napełniamy farszem, na wierzchu posypujemy bułką tartą i kładziemy po kawałeczku masła. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy połową szklanki bulionu lub wywaru z warzyw. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Luminarc Serwis CARINE 19cz... | Maxwell & Williams WBA Zast... | Home&You Zastawa Stołowa Ni... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 kalarepki
sól
łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
strąk papryki chilli
250 g mielonego mięsa
2 pomidory
2 łyżeczki kuminu
pieprz
łyżeczka chilli
2 łyżeczki masła
olej do smażenia
Kalarepkom odcinamy "czapeczki". Wydrążamy miąższ ze środka, uważając, by nie uszkodzić ścianek. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Wkładamy kalarepki i gotujemy 5 minut. Rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę strąki papryki, podsmażamy chwilę, mieszając. Dodajemy mielone mięso i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy. Dusimy 10 minut. Do miseczek z kalarepek wkładamy po kawałku masła i napełniamy je farszem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Elo Zestaw Garnków Red 45966 | Elo Zestaw Garnków Green 45... | Silit Zestaw Garnków Passio... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 szklanki ryżu
2 cebule
200 g mielonego mięsa
jajko
sól
pieprz
2 łyżki oleju
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
250 ml przecieru pomidorowego
cukier
6 strąków podłużnej papryki
Ryż gotujemy na półtwardo. Jedną cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków i dodajemy do mięsa razem z jajkiem, solą i pieprzem. Mieszamy z podgotowanym ryżem. Z papryk odcinamy spody, usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, posypujemy mieloną papryką, smażymy minutę. Dodajemy przecier, pół szklanki wody, doprawiamy. Gdy sos się zagotuje, wkładamy papryki i dusimy na małym ogniu 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi Miseczki żarood... | Alessi Naczynie żaroodporne... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |