1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 małe puszki pomidorów w zalewie
1 por
2 ząbki czosnku
kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
1 serce selera naciowego z liśćmi
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 l bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki
Sparzone i obrane pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut. Papryki grillujemy, zdejmujemy spaloną skórę, wyrzucamy nasiona. Jedną paprykę kroimy w paseczki, drugą wrzucamy do gotowej zupy i miksujemy. Przyprawiamy i schładzamy w lodówce. Natkę siekamy, mieszamy z tymiankiem, rozkładamy w foremkach na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę podajemy z kostkami lodu i paseczkami papryki.
Blender Ariete maxi 1827 | Blender Clatronic SMS 3455 | Blender SENCOR SHB 4360 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
6 pomidorów
por (tylko biała część)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
liść laurowy
2 gałązki tymianku
garść natki pietruszki
cukier
pieprz
sól
Pora kroimy w plasterki, płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Podsmażamy warzywa na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy i chwilę dusimy. Następnie wlewamy 3-4 szklanki wrzątku i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Z przestudzonej zupy wyjmujemy liść laurowy i miksujemy z tymiankiem i natką. Podajemy schodzoną.
Chłodniki najlepiej podawać lekko schłodzone, a nie bardzo zimne, gdyż wówczas trudno wyczuć wszystkie smaki.
Florentyna Waza Etno 3l | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | Villeroy & Boch - French Ga... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
100 g pieczonej cielęciny
2 jajka
2/3 szklanki śmietany 18%
l litr kwasu chlebowego
łyżeczka musztardy
cukier
sól
pieprz
2 ogórki
pęczek koperku
szczypiorek
Pieczeń kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Żółtka miksujemy ze śmietaną i kwasem chlebowym, mieszamy z musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane białka, pokrojone w kostkę ogórki, cielęcinę i posiekaną zieleninę. Mieszamy. Zupę podajemy schłodzoną.
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Villeroy&Boch Serwis Ob... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
300 ml jogurtu greckiego
300 ml bulionu z kury
2 ogórki wężowe
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól
pieprz
Ogórki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Gdy puszczą sok, odciśnij. Jogurt wymieszaj z bulionem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Chłodnik podawaj z orzechami, udekorowany koperkiem.
Abakus Baby Thermobaby Poje... | Gefu CARA Pojemnik na kuche... | Twistshake, Pojemniki, 100 ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |