2 piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
2 pomidory
sól
świeżo mielony pieprz
Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z zimną oliwą. Stawiamy na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, wkładamy kurczaka i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty. Szparagi kroimy na kawałki o długości 4 cm (twarde końcówki wyrzucamy), cukinię i pomidory ? w kostkę. Dorzucamy warzywa do kurczaka, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu 10-15 minut, aż powstanie sos (warzywa powinny być chrupiące). Podajemy z młodymi ziemniakami oraz sałatą z winegretem.
Rada: Do przygotowania tej potrawy niezbędna jest głęboka patelnia o wysokich brzegach.
3 cebule
1 i 1/2 kg drobnych cukinii
2 płaty suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1/2 strączka ostrej papryki
2 kostki bulionowe
pieprz
sól
bazylia
Cebule obieramy i siekamy. Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy, drobniutko siekamy, odkładamy na bok. Na rozgrzanym w rondlu maśle szklimy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dokładamy cukinię, drobno pokrojoną papryczkę i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlewamy litr wrzącej wody, wrzucamy kostki bulionowe, razem gotujemy, po czym wszystko miksujemy. Jeśli trzeba, dosalamy. Rozlewamy do talerzy, do każdej porcji wsypujemy trochę suszonych pomidorów, dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Taka zupa świetnie smakuje z grzankami z bagietki posmarowanymi masłem czosnkowym.
Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka 2%
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
sól, pieprz
Farsz:
garść liści szpinaku
garść startego żółtego sera
sól, pieprz,
1 łyżeczka chilli
Oraz:
oliwa do smażenia
kilka łyżek gęstego jogurtu bałkańskiego
Mieszamy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, wlewamy więcej mleka, jeśli zbyt wilgotne ? wsypujemy więcej mąki. Szpinak blanszujemy przez 3 minuty, odcedzamy i odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości 1/2 cm. Na placku układamy szpinak i ser, zostawiając pusty 2-centymetrowy brzeg. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zawijamy brzegi do środka ? jak kopertę ? i przyklepujemy je, aby dobrze się przykleiły.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, układamy placek i podgrzewamy 2 minuty z każdej strony. Przewracamy placek z jednej strony na drugą jeszcze cztery razy, smażąc po 2 minuty i od czasu do czasu nacierając oliwą. Na koniec przykrywamy patelnię i zostawiamy na ogniu na 5 minut. Dzięki temu ser dokładnie się stopi, a ciasto będzie lekko chrupiące.
650 g młodego zielonego groszku
ogórek z cienką skórką
100-120 g marynowanego imbiru w zalewie octowej
1 pęczek posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz
sól
Groszek płuczemy, na 2 minuty wrzucamy do wrzącej posolonej wody, osączamy na sitku. Ogórka myjemy, osuszamy (nie obieramy), kroimy wzdłuż na cienkie wstążki, kropimy zalewą z imbiru, przykrywamy i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Potem przekładamy do salaterki, dodajemy groszek, oliwę, osączony z zalewy imbir oraz koperek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Przed podaniem przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną zalewy z imbiru.
Rada: Do tej sałatki najlepiej pociąć ogórka w cienkie paski, nie jak zazwyczaj w plastry. Najlepiej zrobić to ostrą obieraczką do warzyw.
pół arbuza
4 gruszki
sok z limonki lub cytryny
2 łyżki syropu wiśniowego
kawałek świeżego korzenia imbiru (długości ok. 2 cm)
Umyte gruszki i arbuza obieramy ze skóry. Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w niewielką kostkę. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych otworach. Syrop wiśniowy łączymy z sokiem z limonki i imbirem. Sałatkę przekładamy do miseczek i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
15 minut przed podaniem wstawiamy do lodówki. W wersji dla dorosłych do sałatki zamiast soku wiśniowego możemy dodać sherry.
W upalne dni zdecydowanie chętniej sięgam po wina białe.
Nie ma nic przyjemniejszego niż dobrze schłodzone, delikatne białe wino z odpowiednią dawką łaskoczącej w podniebienie kwasowości. Niska zawartość alkoholu oraz delikatna struktura wina dają oczekiwane orzeźwienie. Do win tego typu zaliczyć możemy białe wino z północy Portugalii, z regionu Minho. Apelacja, czyli certyfikowany region uprawy, nazywa się Vinho Verde. Wina z tego regionu są łagodne, mają niewielką ilość alkoholu i zawierają odrobinę dwutlenku węgla w postaci delikatnego musu. Vinho polecam szczególnie do delikatnych potraw na bazie owoców morza, ale równie dobrze powinno pasować do delikatnego mięsa kurczaka. Innym równie ciekawym połączeniem może być białe wino z hiszpańskiej Kastylii i León z apelacji Rueda. Do produkcji win z regionu Rueda używany jest głównie szczep verdejo, charakteryzujący się intensywnym, aromatem i pełną strukturą. Wina z Ruedy są odświeżające i najlepiej czują się w towarzystwie lekkich dań. Kurczak z warzywami powinien dobrze się komponować z wyrazistym smakiem hiszpańskiej ruedy. Dla wielbicieli czerwonego wina polecałbym do tej potrawy hiszpańskie trunki z apelacji Bierzo, gdzie króluje szczep o nazwie mencia.
Wina z Bierzo, zwłaszcza te młode, które nie leżakują w dębowych beczkach, charakteryzują się dużą owocowością, są delikatne, choć często mają wyraziste garbniki. Osoby szukające bardziej wyrazistych smaków powinny spróbować win leżakowanych w beczkach, które wsparte odrobiną dębiny zyskują na wadze oraz mają zdecydowanie pełniejszą strukturę.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma