duży plaster arbuza
1 wafel
8 małych kulek sorbetu pomarańczowego
czereśnie do dekoracji
Arbuza kroimy na cienkie plasterki, wyjmujemy pestki. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Prostokątny wafel kroimy ostrożnie na 4 prostokąty. Każdy z nich dzielimy na pół ? powstanie 8 prostokątnych mniejszych wafli. Na czterech z nich kładziemy po kulce sorbetu, a na nich plasterki arbuza. Następnie znów kładziemy kulkę sorbetu. Przykrywamy waflem i dociskamy, delikatnie spłaszczając. Podajemy z czereśniami.
Rada: Wafel użyty do przygotowania tego deseru nie może być zbyt kruchy.
1/2 szklanki cukru
po 50 g orzechów pekan, nerkowców i migdałów
sorbet ananasowy lub pomarańczowy
wafle do lodów
Orzechy i migdały siekamy. Cukier wsypujemy na gorącą patelnię. Rozpuszczamy do momentu, aż zrobi się płynny i lekko zbrązowieje. Uważamy, aby się nie przypalił. Do karmelu wsypujemy po siekane orzechy. Chwilę mieszamy i wylewamy na blachę przykrytą pergaminem.
Masę wygładzamy i po ostudzeniu siekamy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki. Sorbet nakładamy do wafli i zanurzamy w orzechach zatopionych w karmelu.
Rada: W proponowanych deserach orzeźwiający smak sorbetów został przełamany słodyczą karmelu i kremowego toffi. A chrupiące orzechy i płatki migdałowe dobrze kontrastują z aksamitną konsystencją sorbetów.
1 szklanka śmietanki 36%
1 szklanka cukru
laska wanilii
babeczki z kruchego ciasta
sorbet truskawkowy
40 g płatków migdałowych
Wlewamy do rondla śmietankę, wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wyskrobujemy miąższ.
Dodajemy go do śmietanki z cukrem. Gotujemy masę, aż zgęstnieje. Wlewamy do kruchych babeczek. Studzimy. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i dekorujemy kulką sorbetu truskawkowego.