Farsz:
500 g mielonej wołowiny
duża cebula
puszka pomidorów bez skórki (400 g)
3 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
sól
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki pszennej
jajko
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, mieszając, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pomidory z sosem i dusimy 15 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z posiekaną bazylią. Przygotowujemy ciasto na naleśniki, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Smarujemy patelnię olejem, wlewamy 3/4 chochelki ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Następnie smarujemy farszem, zwijamy w ruloniki i podsmażamy tuż przed podaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Bialetti Patelnia Grillowa ... | Chasseur Patelnia do Naleśn... | Le Creuset Patelnia do Plac... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
350 g mąki
2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g moreli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy kefir, wbijamy żółtka, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, wsypujemy proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Morele przekrawamy, usuwamy pestki. Cienko obieramy każdą połówkę owocu, kroimy na plastry, dodajemy do ciasta. Nabieramy porcje ciasta łyżką, kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | Duo Serwis obiadowy KWADRAT... | Villeroy&Boch Serwis Obiado... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3/4 kg wieprzowiny (np. z łopatki)
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
Marynata do mięsa:
6 łyżek oliwy
4 łyżki przyprawy do gyrosa
Sos tzaziki:
szklanka jogurtu greckiego
świeży ogórek sałatkowy
2-5 ząbków czosnku
ew. łyżeczka oliwy i trochę soku z cytryny
Mięso kroimy w paski. Mieszamy z oliwą gotową przyprawę do gyrosa. Wkładamy pokrojone mięso, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Cebulę siekamy i wraz z mięsem (nie czyścimy go z marynaty) smażymy na oleju, mieszając, aż mięso będzie miękkie. Przygotowujemy
sos tzaziki: ogórka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, osączamy na sitku, mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gyros podajemy w chlebkach pita z sosem tzaziki.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g cukinii
masło do formy i do smarowania cukinii
100 g sera owczego
300 g pomidorów
2 jajka
1/2 szklanki mleka lub śmietanki
sól
pieprz
2 łyżki pestek słonecznika
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Cukinie kroimy wzdłuż na 4 plastry, smarujemy masłem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy 15 minut. Posypujemy pokruszonym serem i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Jajka mieszamy z mlekiem (lub śmietanką) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszaniną polewamy zapiekankę. Posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy jeszcze 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Deglon Sabatier Naczynie do... | Eva Solo Naczynie do tart 8... | Tadar Naczynie do Zapiekani... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 awokado
sok z 2 limonek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 dużego pomidora
1 zielona papryczka chilli (np. jalapeno)
1/4 szklanki świeżej kolendry
sól
pieprz
Miąższ awokado miksujemy lub rozgniatamy widelcem, od razu dodając do niego sok z limonek. Cebulę, czosnek, pomidora i chilli drobno siekamy i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub jako dodatek do grillowanego kurczaka.
![]() |
![]() |
![]() |
Lakeland 17885 | Sencor SHB 3327 | Morphy Richards 402052 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |