1/2 kg młodego bobu
2 dymki ze szczypiorem
1 cytryna
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oliwy
garść łuskanych orzechów włoskich
150 g filetu z wędzonego pstrąga
sól
pieprz
Bób wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy na 5 minut do zimnej wody. Po ostudzeniu obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę. Orzechy tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę podzieloną na kawałki i całe ziarna bobu.
Rada: Składniki sałatki można również zmiksować. Powstanie wówczas pyszna pasta do pieczywa.
![]() |
![]() |
![]() |
KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis ... | KAROLINA CASTEL ECRU Serwis... | Karolina Serwis Obiadowy dl... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg bobu
400 g białej kiełbasy
2 plastry boczku
3 łyżki oliwy
młoda cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
100 ml wody
kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, dolewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy bób i zioła oraz sól i pieprz, gotujemy kolejne 10 minut bez pokrywki.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Komplet Garnków La... | Ambition Zestaw Garnków Mal... | Elo-Pol Komplet 4 Garnków E... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/2 kg bobu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sok z ? cytryny
szczypta cukru
200 g ryżu arborio
1 l wywaru warzywnego
pęczek koperku
2 łyżki masła
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, dodajemy ryż, znowu mieszamy, wlewamy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż ryż go wchłonie, potem następną chochlę, i tak dalej, aż ryż będzie prawie al dente. Dodajemy bób, mieszamy, dodajemy ostatnią chochlę wywaru, mieszając, wsypujemy posiekany koperek, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Podajemy po kilku minutach.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Bloomingville Miseczka Flor... | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |