Lody - nie tylko na deser

Pamiętacie z dzieciństwa zabawę w ciepło - zimno? A może by się tak pobawić w to teraz w kuchni? I przygotować dania z lodami, ale na ciepło.
 Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Zupa wiśniowa

1 kg wiśni

2 łyżki cukru

sól

1 łyżeczka cynamonu lub skórka z połowy cytryny

lody wiśniowe

śmietana do dekoracji

 

Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy miseczkę owoców do dekoracji. Pestki zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez sitko do pozostałych owoców w garnku. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cynamonu lub skórki z cytryny, słodzimy i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy krótko, ok. 5 minut, miksujemy na krem. Pozostałe owoce układamy w głębokich talerzach i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy kulkę lodów wiśniowych i kleks ze śmietany.

Rada: Zupę można podawać na ciepło, ale jest także pyszna po schłodzeniu.

 Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Omlet malinowo-kokosowy

3 jajka

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki cukru

1/2 szklanki śmietany 22%

listki mięty

łyżeczka masła

1 szklanka malin

lody waniliowe

 

Ubijamy jajka trzepaczką z cukrem i wiórkami, dodajemy śmietanę i posiekane listki mięty. Maliny można powkładać do masy jajeczno-śmietanowej lub zmiksować i wylać wzorek już na patelni. Omlet smażymy tylko z jednej strony na patelni na odrobinie masła. Lody podajemy w miseczce obok lub kładziemy kulkę na omlecie tuż przed podaniem.

Omlet z owocami to rodzaj clafoutis, czyli francuskiego przysmaku najczęściej przygotowywanego z wiśniami lub czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty.

Naleśniki z lodami sernikowymi

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

2 jajka

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka cukru

1 szczypta soli

 

Do podania:

cukier puder

lody sernikowe

maliny do ozdoby

 

Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki, posypujemy cienko cukrem pudrem, układamy jeden na drugim, odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można je lekko skarmelizować - rozgrzewamy suchą patelnię i podgrzewamy naleśniki posypane cukrem pudrem. Zwijamy w formę gniazdka i do środka wkładamy kulkę lodów sernikowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.