1 kg wiśni
2 łyżki cukru
sól
1 łyżeczka cynamonu lub skórka z połowy cytryny
lody wiśniowe
śmietana do dekoracji
Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy miseczkę owoców do dekoracji. Pestki zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez sitko do pozostałych owoców w garnku. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cynamonu lub skórki z cytryny, słodzimy i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy krótko, ok. 5 minut, miksujemy na krem. Pozostałe owoce układamy w głębokich talerzach i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy kulkę lodów wiśniowych i kleks ze śmietany.
Rada: Zupę można podawać na ciepło, ale jest także pyszna po schłodzeniu.
3 jajka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietany 22%
listki mięty
łyżeczka masła
1 szklanka malin
lody waniliowe
Ubijamy jajka trzepaczką z cukrem i wiórkami, dodajemy śmietanę i posiekane listki mięty. Maliny można powkładać do masy jajeczno-śmietanowej lub zmiksować i wylać wzorek już na patelni. Omlet smażymy tylko z jednej strony na patelni na odrobinie masła. Lody podajemy w miseczce obok lub kładziemy kulkę na omlecie tuż przed podaniem.
Omlet z owocami to rodzaj clafoutis, czyli francuskiego przysmaku najczęściej przygotowywanego z wiśniami lub czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
Do podania:
cukier puder
lody sernikowe
maliny do ozdoby
Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki, posypujemy cienko cukrem pudrem, układamy jeden na drugim, odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można je lekko skarmelizować - rozgrzewamy suchą patelnię i podgrzewamy naleśniki posypane cukrem pudrem. Zwijamy w formę gniazdka i do środka wkładamy kulkę lodów sernikowych.