Pora na pomidora

Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!

Sałatka z tuńczykiem

(Czas: 15 minut)

 

2 czerwone cebule

700 g dojrzałych jędrnych pomidorów

puszka tuńczyka w sosie własnym

4 łyżki oliwy

2 łyżki białego octu winnego

sól

biały pieprz

pół pęczka natki pietruszki

po łyżce czarnych oliwek i kaparów

 

Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka. Pomidory myjemy i kroimy na nieduże cząstki.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabiamy widelcem, przekładamy do salaterki. Dodajemy cebulę i pomidory. Następnie polewamy sałatkę sosem przyrządzonym z oliwy, octu, soli i pieprzu, starannie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i białym pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki oraz drobno posiekanymi oliwkami i kaparami. Podajemy z chrupiącą bagietką lub z grzankami.

Zdjęcie Fartuch Jamie Oliver denim Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny CZARNY 699 Zdjęcie Garneczki Fartuszek dziecięcy CZERWONY KAPTUREK 657
Fartuch Jamie Oliver denim Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuszek dziecię...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Bogdan Biały

Pomidorki zapieczone w papryce

(Czas: 45 minut)

 

po 3 czerwone i żółte papryki

1/4 szklanki oliwy

3 ząbki czosnku

po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry

3 łyżki kaparów

2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)

sól gruboziarnista

grubo zmielony pieprz

 

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

Hamburgery z dżemem pomidorowym

(Czas: 45 minut)

 

Dżem:

700 g pomidorów

1/3 szklanki cukru

3 łyżki startego świeżego imbiru

2 łyżki białego octu winnego

1 łyżeczka ostrego sosu chilli

3 łyżki pokrojonych listków bazylii

sól

 

Burgery:

700 g świeżo zmielonej wołowiny

2 łyżki grubo zmielonego pieprzu

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju sezamowego

1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina

sól

oliwa

 

Do podania:

4 bułki do hamburgerów

4 listki sałaty

 

Robimy dżem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy, usuwamy pestki. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień i gotujemy (15 minut). Po zdjęciu z ognia solimy i dodajemy bazylię.
Robimy burgery. Mięso mieszamy z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Formujemy 4 burgery. Smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony).
Bułki układamy na ruszcie 2-3 minuty przed końcem grillowania stroną przecięcia do dołu. Podpieczone smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.

Fasola w sosie pomidorowym

(Czas: 30 minut)

 

Fasola:

1 szklanka suszonej fasoli Piękny Jaś

1 marchewka

1 cebula

4 gałązki tymianku

1 gałązka rozmarynu

1 mała gałązka szałwii

1 łyżeczka soli

 

Sos pomidorowy:

3 duże plastry boczku lub bekonu

3-4 łyżki oliwy

1 cebula

1 duża główka czosnku

1/2-1 łyżeczka soli

pieprz

1/2 kg pomidorów

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1-2 gałązki tymianku

 

Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy do miękkości.
Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i smażymy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym się gotowała. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA