(Czas: 15 minut)
2 czerwone cebule
700 g dojrzałych jędrnych pomidorów
puszka tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól
biały pieprz
pół pęczka natki pietruszki
po łyżce czarnych oliwek i kaparów
Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka. Pomidory myjemy i kroimy na nieduże cząstki.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabiamy widelcem, przekładamy do salaterki. Dodajemy cebulę i pomidory. Następnie polewamy sałatkę sosem przyrządzonym z oliwy, octu, soli i pieprzu, starannie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i białym pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki oraz drobno posiekanymi oliwkami i kaparami. Podajemy z chrupiącą bagietką lub z grzankami.
Fartuch Jamie Oliver denim | Garneczki Fartuch kuchenny ... | Garneczki Fartuszek dziecię... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Czas: 45 minut)
po 3 czerwone i żółte papryki
1/4 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
3 łyżki kaparów
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
sól gruboziarnista
grubo zmielony pieprz
Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.
(Czas: 45 minut)
Dżem:
700 g pomidorów
1/3 szklanki cukru
3 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka ostrego sosu chilli
3 łyżki pokrojonych listków bazylii
sól
Burgery:
700 g świeżo zmielonej wołowiny
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
sól
oliwa
Do podania:
4 bułki do hamburgerów
4 listki sałaty
Robimy dżem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy, usuwamy pestki. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień i gotujemy (15 minut). Po zdjęciu z ognia solimy i dodajemy bazylię.
Robimy burgery. Mięso mieszamy z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Formujemy 4 burgery. Smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony).
Bułki układamy na ruszcie 2-3 minuty przed końcem grillowania stroną przecięcia do dołu. Podpieczone smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.
(Czas: 30 minut)
Fasola:
1 szklanka suszonej fasoli Piękny Jaś
1 marchewka
1 cebula
4 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 mała gałązka szałwii
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
3 duże plastry boczku lub bekonu
3-4 łyżki oliwy
1 cebula
1 duża główka czosnku
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz
1/2 kg pomidorów
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1-2 gałązki tymianku
Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy do miękkości.
Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i smażymy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym się gotowała. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.