500 g ziemniaków
200 g tłustego twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
100 g rodzynek
olej do smażenia
mus jabłkowy
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę. Dodajemy twarożek, jajka, cukier, sparzone i osączone rodzynki, mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość duże placki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z musem jabłkowym.
Skeppschult Patelnia 0019 | Tadar Patelnia do naleśnikó... | TEFAL Patelnia E4400652 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
serek typu Bieluch
jajko
6 łyżek mąki
szczypta soli
100 g truskawek
250 g masła
3 łyżki bułki tarta
cukier do posypania
Serek mieszamy z rozmąconym jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i mąkę. Łyżeczką kładziemy ciasto do wrzącej, osolonej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki. Gotujemy 3 minuty, aż kluski wypłyną. Odcedzamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na połówki. Mieszamy z kluskami. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, smażymy, aż nabierze złotego koloru. Polewamy nią kluski z truskawkami. Posypujemy łyżką cukru. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Florina Naczynie do zapieka... | Lubiana Naczynie do Tarty 0... | Vogue Okrągłe Naczynie do Z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g jagód
40 g sera twarogowego
3 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
łyżka bułki tartej
Jagody myjemy, osączamy i miksujemy. Ser mielemy, dodajemy żółtka, jagody i, mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Z ciasta formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek i kroimy go na skośne kluski. W płaskim rondlu gotujemy kluski w osolonym wrzątku 5 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Podajemy polane gorącym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą albo śmietaną posypaną świeżymi jagodami i cukrem.
Ten przepis to wersja knedli dla leniwych. Podobny smak, a dużo mniej roboty.
Kinghoff Komplet Garnków 12... | Komplet Garnków 8el 4462 | Silit Zestaw Garnków Nature... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
250 g makaronu wstążki
4 jajka
100-150 g cukru
łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 g twarogu
250 g śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
po łyżce rodzynek i cynamonu
łyżka oleju
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, śmietanę i mleko. Miksujemy. Mieszamy powstałą masę z makaronem i rodzynkami, przekładamy do natłuszczonej formy. Wierzch posypujemy cynamonem. Zapiekamy (bez przykrycia) ok. 60 minut w gorącym piekarniku.
Gambini Serwis Obiadowy Kwa... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | Luminarc Serwis obiadowy Ar... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g kaszy gryczanej
2 jajka
150 g sera twarogowego
150 g śmietany
100 g truskawek lub poziomek
20 g cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany 18%
olej do smażenia
cukier do posypania
Kaszę wrzucamy do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy, aż zgęstnieje (ok. 30 minut). Owoce opłukujemy, osączamy i ucieramy z cukrem. Ser mielemy, dodajemy jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie mieszamy, dodajemy do ostudzonej kaszy, mieszamy. Formujemy placuszki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polewamy bliny lekko ubitą (spienioną) śmietaną wymieszaną z cukrem.
Lakeland 17885 | Sencor SHB 3327 | Morphy Richards 402052 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |