Kolacja idealna

Nie za dużo, nie za ciężko, nie za późno. To zasady, które warto wziąć sobie do serca, przygotowując wieczorny posiłek. Oto kilka pomysłów na nachodzące dni.
Ragout z maślaków Ragout z maślaków FOT. BBS

Ragout z maślaków

500 g maślaków
100 g wędzonego boczku
2 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
łyżeczka mąki
200 ml bulionu warzywnego
tymianek
cukier
pieprz
sól
natka pietruszki


Grzyby oczyszczamy, myjemy, osączamy i kroimy na ćwiartki. W rondlu topimy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i grzyby. Oprószamy mąką i tymiankiem, podlewamy bulionem i dusimy 25 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z makaronem w kształcie szerokich wstążek lub na dużych plackach ziemniaczanych.

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli Fot. Łukasz Kozyra

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli

1/2 bakłażana
50 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej natki
sól
pieprz
3 plastry szynki parmeńskiej
6 małych kulek mozzarelli
spora garść rukoli
kilka pomidorków cherry
odrobina pesto i octu balsamicznego do dekoracji


Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zwijamy w zgrabne roladki, które kroimy na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

Tagliatelle z szynką Tagliatelle z szynką Fot. Łukasz Kozyra

Tagliatelle z szynką

3 plastry szynki
1-2 łyżki oliwy
4 pomidorki cherry
3 suszone pomidory
2 średnie ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
150 g makaronu tagliatelle
2-4 łyżki startego parmezanu
listki bazylii do dekoracji


Pokrojoną na małe kawałki szynkę podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.

Kanapka z jajem Kanapka z jajem Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + STUDIO DUKLAS +

Kanapka z jajem

pół kajzerki
jajko
3-4 plasterki boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
łyżka octu balsamicznego
łyżka jasnego miodu
łyżka musztardy miodowej
kilka łodyżek posiekanego szczypiorku


Pieczywo opiekamy w tosterze. Smażymy jajko sadzone, najlepiej z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy boczek przez 1-2 minuty. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Plastry boczku i jajko kładziemy na podpieczonej bułce. Na wierzchu robimy kleks z musztardy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kasza jaglana z warzywami Kasza jaglana z warzywami Fot. Marcin Klaban

Kasza jaglana z warzywami

100 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól
pieprz


Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę).

Jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszką kuskus i dodamy porządną garść natki pietruszki, powstanie tabbuleh, czyli tradycyjny przysmak kuchni arabskiej.

Więcej o: