filet z kaczki
ciabatta
4-5 plasterków oscypka
2 łyżki żurawiny
garść rukoli
Nacinamy skórę kaczki w kratkę, a następnie smażymy skórą do dołu przez 5 minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), sukcesywnie odlewając wytapiający się tłuszcz. Następnie pieczemy filet w temperaturze 160°C przez 30 minut. Kroimy dość grube kromki chleba, kładziemy na nich cienko pokrojone plasterki kaczki, oscypek, żurawinę i rukolę.
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | KCF Noże TAKI | NOŻE 5 EL KH-3641 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3-4 plasterki sera haloumi lub oscypka
1-2 kromki ciemnego pieczywa
łyżka marmolady figowej
1/2 łyżeczki drobno posiekanego chilli
skórka otarta z limonki
Ser kroimy na plastry grubości 1/2 cm. Grillujemy lub smażymy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony. Układamy na kromkach chleba pełnoziarnistego. Marmoladę figową mieszamy z chilli i skórką z limonki. Smarujemy nią zapieczony ser. Podajemy wkrótce po przygotowaniu.
Solingen CS Soligen Antybak... | Zassenhaus 3 Talerze śniada... | Zassenhaus - deska do krojenia |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
papryka
100 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
15 g drożdży
40 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
jajko
9 łyżek oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki nasion kolendry
łyżka siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
bakłażan
2 ziemniaki
sól
Paprykę grillujemy w piekarniku, aż skórka nabierze czarnego koloru. Wkładamy do foliowej torebki i odkładamy na chwilę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Oba rodzaje mąki mieszamy w misce i formujemy dołek w środku. Kruszymy drożdże w miseczce, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem, wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy 6 łyżek oliwy, kolendrę i siemię lniane, posypujemy solą. Zagniatając wszystko jedną ręką, wlewamy resztę mleka. Teraz zagniatamy obiema rękami, aż ciasto stanie się elastyczne. Formujemy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, smażymy na patelni z oliwą. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, dzielimy na 8 kulek, spłaszczamy je do grubości 1 cm. Układamy bułeczki na natłuszczonej blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Na każdym placuszku układamy porcję warzyw, oprószamy solą i pieczemy 15 minut w 200°C, aż urosną i się zrumienią.
A di Alessi Talerze i misa ... | PT Zestaw talerzy Dots&... | Stolik łóżkowy do posiłków ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
5 filecików anchois
100 g masła
szalotka
1/6 szklanki dobrej oliwy
pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
pomidor
Szalotkę kroimy na kawałki, fileciki anchois odsączamy z oleju. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Kromki pumpernikla kroimy w trójkąty, smarujemy je masłem anchois. Na kanapeczkach kładziemy plasterki pomidora.
Royal Crown Derby Chelsea G... | Royal Crown Derby Regency T... | Royal Crown Derby Serwis ob... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
8 kromek chleba tostowego
4 jajka
4 plasterki boczku
8 plasterków żółtego sera
2 łyżki musztardy
2 łyżki pikli lub majonezu
4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
2 pomidory
Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy (kilka minut) na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami). Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.
BLT to rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich. Nazwa pochodzi od angielskich słów: bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor).
AMEFA Nóż do chleba MIDORI | Świat AGD Nóż do chleba 130... | Wusthof Culinar Nóż do chle... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |