1 kg moreli
2/3 szklanki cukru
2-3 łyżki wody
50 ml wódki owocowej (najlepiej z moreli; może być węgierska palinka lub tyrolski sznaps)
400 g rozmrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki mleka
Morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Kilka pestek rozłupujemy i wyjmujemy nasiona. Owoce przekładamy na patelnię teflonową, dodajemy cukier i wodę. Dusimy 20 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę i nasiona. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy do syropu morele, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego dwa równe prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm (dwa o długości węższego i dwa szerszego boku placka). Roztrzepujemy jajko, smarujemy jeden z placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na?wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Blacha Do Pieczeni... | Florina Blacha do Pieczenia... | Florina Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
arkusz ciasta francuskiego
żółtko
puszka anchois
150 g startego ostrego sera typu ementaler lub comté
łyżka kminku
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rozkładamy na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem rysujemy na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których połamiemy ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois kroimy na cieniutkie paseczki. Posypujemy całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie układamy fileciki anchois i oprószamy pieprzem. Pieczemy około 10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Po wyjęciu łamiemy wzdłuż naciętych linii.
Rada: Paluszki z ciasta francuskiego można również zrobić na słodko,posypując je zamiast solą i pieprzem, cukrem kryształem i cynamonem.
![]() |
![]() |
![]() |
CA COM Sos rybny 725ml | La Rossa Anchois w oleju 80g | Pan Do Mar Anchois (sardele... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto:
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
Farsz:
250 g serka mascarpone
100 g fety
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
ewentualnie sól do smaku
Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty lub prostokąty. Na każdym kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty, lub zwijamy w ruloniki. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.
![]() |
![]() |
![]() |
Adler AD 4205 | MPM MMR-02Z | ZELMER Mix Robi 381.61SL |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)
Farsz:
100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów
1 duża cebula
100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku)
1 łyżka śmietany 22 proc.
1 łyżka ostrej musztardy typu dijon
świeżo mielony czarny pieprz
1 żółtko do sklejenia ciasta
1 garść rukoli
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i dokładnie odciśnij sok.
Boczek pokrój w paski i przesmażaj, aż się zrumieni, zdejmij z patelni, zachowując tłuszcz. Następnie na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku, zrumień drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj śmietanę z musztardą. Ser pokrój w plasterki.
Lekko rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 18 krążków o średnicy ok. 10 cm. Następnie z połowy z nich wykrój okręgi o średnicy ok. 8 cm - wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem).
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia).
W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser się lekko zrumieni, a ciasto ładnie wyrośnie. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podawaj na ciepło z porcją rukoli.
![]() |
![]() |
![]() |
Dekoria Komplet noży w blok... | Gerpol Komplet noży SAKO | SHIKISAI uFLEX komplet 4 no... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |