Chorizo na cztery sposoby

Ma charakterystyczny smak i zapach. Potrawy z dodatkiem tej kiełbasy nabierają południowego kolorytu.
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

400 g penne
oliwa
3 ząbki czosnku
papryczka chilli bez pestek
200 g chorizo
garść czarnych oliwek
słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
pęczek bazylii
ser pecorino
sól


Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy
solą i pieprzem.

Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie PENSOFAL Garnek do makaronu PastaSi 5 l BIOCERAMIX indukcja
Alessi Garnek do gotowania makaronu Fissler Fiamma Garnek do makaronu PENSOFAL Garnek do makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Buritto z jajecznicą i chorizo Buritto z jajecznicą i chorizo Fot. Marcin Klaban

Buritto z jajecznicą i chorizo

2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
dojrzałe awokado
limonka
5 jajek
sól
pieprz
garść startego sera żółtego (może być cheddar)
mały pęczek kolendry


Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu
pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Zdjęcie BOSCH TKA 8631 Zdjęcie Electrolux EKF 5110 Zdjęcie Severin KA 4156
BOSCH TKA 8631 Electrolux EKF 5110 Severin KA 4156
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Hiszpańska tortilla z chorizo Hiszpańska tortilla z chorizo Fot. Marcin Klaban

Hiszpańska tortilla z chorizo

5 młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
mała cebula
150 g chorizo
garść różyczek brokułu
czerwona papryka
2 łyżki mrożonego groszku
4 jajka
sól
pieprz
mały pęczek natki pietruszki


Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 minut. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 minut, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.

Zdjęcie Caverswall Adonia Spodeczek do filiżanki do kawy Zdjęcie Caverswall Halech Filiżanka do herbaty Zdjęcie THK Ozdobna zastawa do herbaty ceramika 4os. OPT4389
Caverswall Adonia Caverswall Halech THK Ozdobna zastawa do herbty
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciabaty z hiszpańską kiełbasą chorizo Ciabaty z hiszpańską kiełbasą chorizo Fot. Marcin Urban

Ciabaty z chorizo

4 ciabaty
150 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
3 ząbki czosnku
100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1 słoiczek grillowanej papryki w oleju
kilka listków dowolnej sałaty
oliwa
sól
pieprz


Ciabaty przekrój wzdłuż niemal do końca, ale by połówki były ze sobą połączone. Środek ciabat skrop oliwą.
Fasolę rozetrzyj z posiekanym czosnkiem i taką ilością oliwy, by powstała pasta, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na każdą bułkę nałóż pastę, następnie kilka plasterków kiełbasy i na koniec 2-3 kawałki odsączonej papryki. Udekoruj ulubioną sałatą.

Zdjęcie Domotti VIGO KOMPLET GARNKÓW 5EL KREM 65354 Zdjęcie Lamart Komplet garnków 5 el K202428 5ks Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00112
Domotti VIGO KOMPLET GARNKÓW Lamart Komplet garnków 5 elementów Meyerhoff Komplet garnków
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA