400 g penne
oliwa
3 ząbki czosnku
papryczka chilli bez pestek
200 g chorizo
garść czarnych oliwek
słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
pęczek bazylii
ser pecorino
sól
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy
solą i pieprzem.
Alessi Garnek do gotowania makaronu | Fissler Fiamma Garnek do makaronu | PENSOFAL Garnek do makaronu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
dojrzałe awokado
limonka
5 jajek
sól
pieprz
garść startego sera żółtego (może być cheddar)
mały pęczek kolendry
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu
pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.
BOSCH TKA 8631 | Electrolux EKF 5110 | Severin KA 4156 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
5 młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
mała cebula
150 g chorizo
garść różyczek brokułu
czerwona papryka
2 łyżki mrożonego groszku
4 jajka
sól
pieprz
mały pęczek natki pietruszki
Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 minut. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 minut, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.
Caverswall Adonia | Caverswall Halech | THK Ozdobna zastawa do herbty |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 ciabaty
150 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
3 ząbki czosnku
100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1 słoiczek grillowanej papryki w oleju
kilka listków dowolnej sałaty
oliwa
sól
pieprz
Ciabaty przekrój wzdłuż niemal do końca, ale by połówki były ze sobą połączone. Środek ciabat skrop oliwą.
Fasolę rozetrzyj z posiekanym czosnkiem i taką ilością oliwy, by powstała pasta, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na każdą bułkę nałóż pastę, następnie kilka plasterków kiełbasy i na koniec 2-3 kawałki odsączonej papryki. Udekoruj ulubioną sałatą.
Domotti VIGO KOMPLET GARNKÓW | Lamart Komplet garnków 5 elementów | Meyerhoff Komplet garnków |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |