400 g cukinii
150 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
sól
Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 minut. Płuczemy zimną wodą i przez 4 minuty gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.
Fackelmann Krajalnica do wa... | Ibili Obieraczka do Warzyw ... | Jamie Oliver JB6100 Obierak... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
cebula
łyżka oliwy
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1,5 l bulionu drobiowego
ziemniak
4 cukinie
dymka
sól
pieprz
Posiekaną cebulę szklimy 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucamy pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlewamy bulion i dodajemy plasterki ziemniaków. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotujemy 15 minut, miksujemy i doprawiamy do smaku. Resztę cukinii - pokrojonej w kostkę - sparzamy przez 30 sekund w osolonym wrzątku. Zupę zagotowujemy jeszcze raz, dekorujemy cukinią i posiekaną dymką. Podajemy z grzankami.
Lakeland 17885 | Sencor SHB 4360 | Zelmer 491.5 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
600 g filetów z białej ryby (np. sandacz, sola)
sól
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
3 młode cukinie
Sos szafranowy:
300 ml wywaru rybnego
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki
kilka nitek szafranu
sól
pieprz
cytryna
30 g masła
Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki - przyda się do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paski, najlepiej obieraczką do warzyw i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z winem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy zimne masło - dzięki temu sos będzie lśniący i jeszcze zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem.
Cukinia w zależności od odmiany może być żółta lub zielona. Młodą można jeść w całości, bardziej dojrzałą lepiej obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Gerpol Komplet noży SAKO | Kpl.noży kutych AMBITION 20... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody)
sól
farsz:
1 cukinia
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
2 jajka
1 łyżka ajwaru
4 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj pokrojone w kawałki masło i posiekaj całość nożem, następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15 minut, wyjmij z pieca i ostudź (ale nie wyjmuj z formy).
Przygotuj farsz: cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser wymieszaj z ajwarem i jajkami, dopraw solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzch ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Dopraw solą, pieprzem i wstaw tartę do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 25 minut, aż ricotta się zetnie, a cukinia lekko przyrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Kitchen Craft MASTER CLASS ... | Lekue Forma do tarty 241232... | Patisse Forma do tarty meta... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |