12 łyżeczek masła
1/2 kg mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
375 g brązowego cukru
2 jajka
250 ml maślanki
łyżka startej skórki pomarańczowej
375 g mrożonych jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 12 foremek do muffinów smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy maślankę i skórkę pomarańczową.
Płynne składniki łączymy z sypkimi i dokładnie mieszamy. Dodajemy mrożone jagody i znowu mieszamy. Wypełniamy masą foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie powinno oklejać patyczka).
ok. 120 g masła
90 g gorzkiej czekolady
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
szklanka mąki
2 łyżki kakao
szklanka posiekanej czekolady deserowej
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Ubijamy z cukrem i wanilią przez 3 minuty. Dodajemy po jednym jajku, mieszając. Wsypujemy mąkę i kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą. Łączymy z posiekaną czekoladą. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto, tak aby sięgało do 3/4 każdego zagłębienia. Pieczemy 20-25 minut.
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki porzeczek mrożonych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
90 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki maślanki
Do posypania:
cukier i cynamon
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i porzeczki. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, wanilię i całość ucieramy. Mieszając już tylko łyżką, dodajemy na przemian mąkę z owocami i maślankę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami,
nakładamy ciasto i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Pieczemy w temperaturze 180C, 25-30 minut.
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki startej skórki z cytryny
185 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g masła
Krem:
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
ew. skórka otarta z 1 cytryny
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajka z maślanką i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj krem: ubij na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny i udekoruj nią muffiny.
Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczną żywnością. Możesz go zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilość cukru, a sam cukier wymieszaj z mąką (nie dodawaj do "mokrych" składników).