Jedz na zdrowie

W sezonie kataru i kaszlu jedzmy więcej produktów, które działają wzmacniająco na organizm: cebuli, czosnku, imbiru, kurkumy, a także tłustych ryb morskich.
Aromatyczny kuskus z rodzynkami Aromatyczny kuskus z rodzynkami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Aromatyczny kuskus z rodzynkami

1/2 łyżeczki kurkumy
200 g kuskusu
garść rodzynek
szczypta cynamonu
sól
masło
50 g orzeszków piniowych lub migdałów bez skórki

Kurkumę wsypujemy do kubka. Wlewamy wrzątek do pełna. Mieszamy. Zalewamy gorącym płynem kuskus, rodzynki i przyprawy. Odstawiamy na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, Wrzucamy kuskus z rodzynkami. Ziarna kaszki rozdrabniamy widelcem. Dodajemy orzeszki lub migdały. Podajemy na ciepło.
Rada: Kurkuma systematycznie dodawana do potraw dobrze wpływa na trawienie i układ odpornościowy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

TEFAL Patelnia
w okazje.info
 Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Napój imbirowy

1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1,5 szklanki gorącej wody
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego

Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce. Można je również zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach, trąc równolegle do włókien. Następnie miazgę przeciskamy przez praskę lub wyciskamy ręcznie. Sok z imbiru wlewamy do gorącej wody, dolewamy miód, sok z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu. Pijemy ciepłe.

Zdjęcie MPM MSO-03
MPM MSO-03 sokowirówka
w okazje.info

Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym

1/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2,5 łyżki sosu sojowego
filet z łososia
czerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w paski
czerwona cebula pokrojona w piórka
2,5 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
pieprz
olej
łyżka uprażonych ziaren sezamu
3 pomarańcze

Mieszamy 3 pierwsze składniki, wlewamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy umyty i osuszony filet łososia skórą do góry, przykrywamy folią i wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania potrawy. Paski papryki mieszamy z cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na półmisku, obkładamy zamarynowanymi cząstkami pomarańczy i papryki. Posypujemy sezamem.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819
Kaiser La Forme Plus Blacha... ELECTROLUX Blacha do piecze... Florina Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Grecki dip czosnkowy

100 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
4 łyżki drobno pokrojonego pszennego chleba
3 zmiażdżone ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
pół szklanki oliwy
2-4 łyżki gorącej wody

Migdały mielemy w blenderze, dodajemy chleb i czosnek. Mieszamy, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszając, dolewamy powoli oliwę, tak aby powstała gęsta masa. Na koniec wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dip podajemy mocno schłodzony do grillowanych warzyw lub mięsa.

Zdjęcie Blender TEFAL HB 850 Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender Concept tm4730
Blender TEFAL HB 850 Blender Clatronic SM 3577 Blender Concept tm4730
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ragout z papryki i ogórków kiszonych

cebula lub 2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 papryki czerwone
4 ogórki kiszone
łyżka oliwy
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Papryki i ogórki obieramy, kroimy w paski. Na łyżce oliwy smażymy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę, zioła, mieszamy i wlewamy tyle wody, by ledwie przykryć warzywa. Dusimy powoli, aż papryka będzie miękka. Dodajemy ogórki, chwilę razem dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Rada: Kiszonki, oprócz witaminy C - strażnika odporności - zawierają korzystne dla procesu trawienia bakterie.

BergHOFF ORION Patelnia do duszenia
w okazje.info
Więcej o: