Jedz na zdrowie

Aromatyczny kuskus z rodzynkami
1/2 łyżeczki kurkumy
200 g kuskusu
garść rodzynek
szczypta cynamonu
sól
masło
50 g orzeszków piniowych lub migdałów bez skórki
Kurkumę wsypujemy do kubka. Wlewamy wrzątek do pełna. Mieszamy. Zalewamy gorącym płynem kuskus, rodzynki i przyprawy. Odstawiamy na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, Wrzucamy kuskus z rodzynkami. Ziarna kaszki rozdrabniamy widelcem. Dodajemy orzeszki lub migdały. Podajemy na ciepło.
Rada: Kurkuma systematycznie dodawana do potraw dobrze wpływa na trawienie i układ odpornościowy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Napój imbirowy
1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1,5 szklanki gorącej wody
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego
Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce. Można je również zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach, trąc równolegle do włókien. Następnie miazgę przeciskamy przez praskę lub wyciskamy ręcznie. Sok z imbiru wlewamy do gorącej wody, dolewamy miód, sok z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu. Pijemy ciepłe.

Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2,5 łyżki sosu sojowego
filet z łososia
czerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w paski
czerwona cebula pokrojona w piórka
2,5 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
pieprz
olej
łyżka uprażonych ziaren sezamu
3 pomarańcze
Mieszamy 3 pierwsze składniki, wlewamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy umyty i osuszony filet łososia skórą do góry, przykrywamy folią i wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania potrawy. Paski papryki mieszamy z cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na półmisku, obkładamy zamarynowanymi cząstkami pomarańczy i papryki. Posypujemy sezamem.
![]() |
![]() |
![]() |
Kaiser La Forme Plus Blacha... | ELECTROLUX Blacha do piecze... | Florina Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Grecki dip czosnkowy
100 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
4 łyżki drobno pokrojonego pszennego chleba
3 zmiażdżone ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
pół szklanki oliwy
2-4 łyżki gorącej wody
Migdały mielemy w blenderze, dodajemy chleb i czosnek. Mieszamy, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszając, dolewamy powoli oliwę, tak aby powstała gęsta masa. Na koniec wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dip podajemy mocno schłodzony do grillowanych warzyw lub mięsa.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender TEFAL HB 850 | Blender Clatronic SM 3577 | Blender Concept tm4730 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ragout z papryki i ogórków kiszonych
cebula lub 2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 papryki czerwone
4 ogórki kiszone
łyżka oliwy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Papryki i ogórki obieramy, kroimy w paski. Na łyżce oliwy smażymy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę, zioła, mieszamy i wlewamy tyle wody, by ledwie przykryć warzywa. Dusimy powoli, aż papryka będzie miękka. Dodajemy ogórki, chwilę razem dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Rada: Kiszonki, oprócz witaminy C - strażnika odporności - zawierają korzystne dla procesu trawienia bakterie.