2 bakłażany
150 g quinoa (komosy ryżowej)
2 pomidory, garść suszonych moreli
pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory i morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną komosą, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną natkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut.
Kaiser La Forme Plus Blacha... | ELECTROLUX Blacha do piecze... | INMET Blacha do pieczenia o... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
szklanka kuskusu
2 jabłka
łyżka masła
500 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
olej do smażenia
ostra papryka
Sos:
6 suszonych śliwek bez pestek
6 suszonych moreli
2/3 szklanki białego wina
kieliszek sherry
pół szklanki słodkiej śmietanki
łyżka mąki
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka soku z cytryny
Suszone owoce kroimy na ćwiartki, zalewamy winem i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka kroimy w ósemki, rumienimy na maśle, przekładamy na ogrzany talerz. Umytą i osuszona wątróbkę kroimy w plastry. Na patelni po smażeniu jabłek rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy plastry wątróbki po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem i solą. Sos po smażeniu rozprowadzamy sherry i przelewamy do rondelka. Dodajemy gorczycę, kremówkę wymieszaną z mąką, doprawiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy. Dorzucamy gorące owoce w winie, mieszamy.
Na talerzach rozkładamy kuskus, jabłka i wątróbkę, polewamy częścią sosu z rondelka. Resztę sosu (do polania kuskusu) podajemy w sosjerce.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm | Skeepshult Patelnia Grillow... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
800 g cukinii lub kabaczka
3-4 cebule
1 kg pomidorów
olej do duszenia
2 ząbki czosnku
3-4 strąki papryki
sól
przyprawy ziołowe (np. majeranek)
Kabaczek obieramy ze skóry (cukinię tylko wtedy, jeśli jest wyrośnięta). Usuwamy nasiona, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na łyżce wody, aż będzie miękka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Podlewamy kilkoma łyżkami oleju i dusimy. W czasie duszenia dodajemy posiekane ząbki czosnku, zioła oraz pokrojoną na małe kawałki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę. Na końcu dorzucamy cukinię lub kabaczek i dusimy do miękkości. We Włoszech peperonatę podaje się z bułką i winem, a w Meksyku z ziemniakami i pokrojoną w plastry kiełbasą.
Alessi Deska do krojenia FS... | Tomorrow"s Kitchen Deska do... | Duka Deska do Krojenia z No... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g drobno zmielonej wołowiny
łyżka oleju
łyżeczka ziołowej przyprawy staropolskiej lub prowansalskiej
łyżka jasnego sosu sojowego
pieprz
sól
Sos:
3 łyżki oleju
2 małe cebule
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szklanka bulionu warzywnego z kostki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól y pieprz
cukier lub miód
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta melisy
kilka gałązek natki pietruszki
Mięso mieszamy z przyprawami, olejem i sosem sojowym, przyprawiamy solą i pieprzem. W wilgotnych dłoniach toczymy kulki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną cebulę, przekładamy na talerz, odciskając tłuszczu, a do rondla wkładamy kulki. Rumienimy ze wszystkich stron. Wsypujemy orzechy, chwilę razem smażymy. Następnie wlewamy bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, wkładamy cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusimy na małym ogniu 15-20 min. Pod koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą.
Przed podaniem posypujemy natką.
Bosch MFW67440 | Tefal NE205138 | TecTake Maszynka do mięsa c... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
600 g małych cukinii
2 pomidory
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka mąki
400 ml mleka
3 łyżki śmietany
jajko
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
Z cukinii odcinamy końce, płuczemy, a następnie kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy sos: smażymy na oliwie mąkę, wlewamy mleko i mieszamy 5 minut; zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, parmezan i jajko, doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy czosnkiem, układamy w nim na przemian cukinie i pomidory. Zalewamy sosem i pieczemy 30 minut w 200°C.
Berghoff 1695167 | Rosendahl Naczynie żaroodpo... | ARCUISINE Naczynie żaroodpo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |