Delicje Doroty 安i徠kowskiej

Dorota 安i徠kowska stworzy豉 blog, gdzie znajdziecie przepisy na najpyszniejsze pyszno軼i pod s這鎍em. Autork go軼imy na naszych 豉mach z okazji wydania ksi捫ki - "Moje wypieki i desery".
Sernik dyniowy Sernik dyniowy Fot. Dorota 安i徠kowska

Sernik dyniowy

Sp鏚:
250 g ciasteczek imbirowych
80 g mas豉
1 造瞠czka przyprawy korzennej do piernika

Masa serowa:
750 g twarogu p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
3 鄴速ka
2 造磬i soku z cytryny
3 造磬i m彗i ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej
190 g drobnego cukru do wypiek闚
425 g pur嶪 z dyni*
2 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika

Dekoracja:
120 ml 鄉ietany krem闚ki 36%, sch這dzonej
2 造瞠czki cukru pudru


Sk豉dniki na ciasto mieszamy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o 鈔ednicy 23 cm wyk豉damy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciasto na papier, wyr闚nujemy, dok豉dnie wklepujemy w dno i boki formy ? do po這wy ich wysoko軼i, sch豉dzamy przez p馧 godziny w lod闚ce. Form dwukrotnie owijamy z zewn徠rz foli aluminiow ? sernik b璠zie pieczony w k徙ieli wodnej. Sk豉dniki na mas serow (powinny by w temperaturze pokojowej) miksujemy na g豉dk mas.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170蚓. Na sch這dzony sp鏚 wylewamy mas serow, wyr闚nujemy. Wk豉damy do piekarnika i natychmiast obni瘸my temperatur do 150蚓. Pieczemy w k徙ieli wodnej** oko這 1,5 godziny, bez termoobiegu. Wyjmujemy, studzimy, a nast瘼nie sch豉dzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc w lod闚ce. 妃ietan krem闚k ubijamy na g瘰ty krem, pod koniec ubijania dodaj帷
cukier puder. Gotowy sernik dekorujemy bit 鄉ietan.

* Mo積a wykorzysta gotowe pur嶪 z puszki lub zrobi je samemu ? w tym celu niedu膨 dyni myjemy i kroimy na kilka mniejszych cz窷ci, wydr捫amy 造磬 鈔odek z nasionami. Tak przygotowan dyni uk豉damy w naczyniu 瘸roodpornym i przykrywamy pokrywk; pieczemy w temperaturze 180蚓 przez oko這 90 minut, do mi瘯ko軼i. Studzimy, obieramy ze sk鏎y i miksujemy na puree.

** K徙iel wodna polega na tym, 瞠 form z sernikiem wk豉damy do wi瘯szej formy lub naczynia 瘸roodpornego, do kt鏎ego nalewamy wrz帷 wod do po這wy wysoko軼i formy z mas serow.

Cytrynowe trufelki z bia貫j czekolady i mascarpone Cytrynowe trufelki z bia貫j czekolady i mascarpone Fot. Dorota 安i徠kowska

Cytrynowe trufelki z bia貫j czekolady i mascarpone

Ciasto:
200 g bia貫j czekolady
sk鏎ka otarta z 2 cytryn
250 g serka mascarpone
szklanka pe軟ego mleka w proszku
鈍ie穎 wyci郾i皻y sok z 1 cytryny

Dekoracja:
150 g dowolnej czekolady roztopionej w k徙ieli wodnej lub cukru pudru


Bia陰 czekolad roztapiamy w k徙ieli wodnej. Cytryny sparzamy, 軼ieramy z nich sk鏎k, z jednej wyciskamy sok. Serek mascarpone, mleko w proszku i roztopion czekolad miksujemy na puszyst mas. Powoli dolewamy sok z cytryny, a potem dodajemy sk鏎k z cytryn, ca造 czas miksuj帷. Mas przek豉damy do miseczki, przykrywamy foli spo篡wcz, wstawiamy do lod闚ki na 2- 3 godziny. Kiedy zg瘰tnieje, formujemy kulki wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉damy na talerzyku. Ponownie wstawiamy do lod闚ki, najlepiej na noc. Trufle obtaczamy w czekoladzie roztopionej w k徙ieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcze郾iej w這篡 do zamra瘸rki, aby czekolada 豉twiej na nich zastyga豉.

Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi Fot. Dorota 安i徠kowska

Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

Kruchy sp鏚:
160 g m彗i pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g mas豉, zimnego
1 jajko

Warstwa karmelowa z orzechami laskowymi:
300 g orzech闚 laskowych
180 g cukru
1 造磬a miodu
50 ml wody
50 g mas豉
45 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%

Czekoladowy ganasz:
3/4 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 36%
170 g gorzkiej czekolady


Sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrabiamy (najlepiej w malakserze), zawijamy w foli, ch這dzimy w lod闚ce przez 30 minut. Nast瘼nie wylepiamy ciastem dno formy na tart o 鈔ednicy 25 cm, wysmarowanej mas貫m. Wyr闚nujemy, nak逝wamy widelcem. Na ciasto k豉dziemy papier do pieczenia, a nast瘼nie wysypujemy fasol lub ry, kt鏎e je obci捫. Podpiekamy w temperaturze 190蚓 przez 10 minut. Zdejmujemy papier i usuwamy obci捫enie, pieczemy kolejne 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Orzechy laskowe pra篡my na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170蚓, mieszaj帷. Obieramy ze sk鏎ki, pocieraj帷 je mi璠zy d這闓i przez such 軼iereczk. W ma造m garnuszku podgrzewamy cukier, mi鏚 i wod. Zagotowujemy, mieszaj帷, do rozpuszczenia si sk豉dnik闚. Wk豉damy do 鈔odka termometr cukierniczy i gotujemy (nie mieszaj帷 ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170蚓 (oko這 15 minut). Kolor karmelu powinien by bursztynowoz這ty. W闚czas zdejmujemy garnuszek z ognia. Dodajemy mas這 i 鄉ietank krem闚k, mieszamy do rozpuszczenia. Stawiamy garnuszek znowu na ma造m ogniu, gotujemy oko這 minuty, mieszaj帷. Zdejmujemy i wsypujemy orzeszki (kilkana軼ie zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Mas przelewamy na kruchy sp鏚, wstawiamy do lod闚ki do sch這dzenia.
Do rondelka wlewamy krem闚k, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekan czekolad, odstawiamy na 2 minuty. Nast瘼nie mieszamy do uzyskania g豉dkiego sosu czekoladowego. Wylewamy go na sch這dzon mas karmelow.
Dekorujemy od這穎nymi orzechami. Wstawiamy do lod闚ki, aby masa st篹a豉.

Wi璚ej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE