Dynia na stół

Ona onieśmiela - jest duża i ciężka, ma twardą skórkę i sporo pestek. Jednak jeśli już ktoś się w dyni rozsmakuje, te przeszkody przestają mieć znaczenie.
Dyniowy hummus Dyniowy hummus Fot. Marcin Klaban

Dyniowy hummus

Hummus:
500 g dyni hokkaido
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
oliwa
łyżka pasty sezamowej tahini
mały pęczek mięty
4 łyżki oleju (najlepiej lnianego)

Oraz:
200 g ostrej gorgonzoli
150 g sera manchego lub pecorino
garść orzechów włoskich


Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej  pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem. Podajemy z kawałkami serów i orzechami.

Zdjęcie Blender MPM MBL-07 Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4361
Blender MPM MBL-07 Blender Siemens MQ 67170 Blender SENCOR SHB 4361
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Dynia marynowana Dynia marynowana FOT. BBS

Dynia marynowana

2 kg dyni
500 g cukru
250 ml octu 10%
kawałek kory cynamonu
kilka goździków
łyżeczka soli


Dynię myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę, wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy 3-5 minut, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. W garnku zagotujemy litr wody z octem, cukrem i przyprawami. Wrzucamy kawałki dyni i zagotowujemy. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 25 minut.

Zdjęcie kilo Słoik do weków 200g Zdjęcie Vacu Vin biały 6884260 Zdjęcie ZEAL Gumka do weków P27
kilo Słoik do weków 200g Vacu Vin biały 6884260 ZEAL Gumka do weków P27
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Curry dyniowo-kalafiorowe Curry dyniowo-kalafiorowe Fot. Marcin Klaban

Curry dyniowo-kalafiorowe

oliwa
ząbek czosnku
cebula
łyżka kurkumy
500 g obranej dyni makaronowej
kalafior
łyżeczka chilli w proszku
4 gałązki tymianku
200 g pikantnej kiełbasy
puszka (400 g) ciecierzycy


W garnku na oliwie smażymy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkumę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na małe kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.

Rada: Do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Altom Valdinox Modern. Komp... Florina Komplet garnków Sto... Silit Zestawy garnków 21092...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Racuszki z dyni Racuszki z dyni Fot. Arkadiusz Ścichocki

Racuszki z dyni

250 g dyni
100 g miękkiego sera koziego lub owczego
2 jajka
6 łyżek kaszy manny
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia


Obraną i pokrojoną na kawałki dynię miksujemy, mieszamy z serem i jajkiem. Dodajemy kaszę i odstawiamy na 30 minut, by kasza nasiąkła; doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką porcje ciasta, smażymy na złoto, osuszamy na papierze.

Zdjęcie Ambition Zestaw Patelni Inteligent 59622 28cm Zdjęcie Berghoff Zestaw Patelni 5el 20cm Zdjęcie Mpm Zestaw Patelni Mpc-1/0
Ambition Zestaw Patelni Int... Berghoff Zestaw Patelni 5el... Mpm Zestaw Patelni Mpc-1/0
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Minipaszteciki z dyni i soczewicy Minipaszteciki z dyni i soczewicy Fot. Bogdan Biały

Minipaszteciki z dyni i soczewicy

1,5 szklanki czerwonej soczewicy
4 marchewki
2 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
300 g dyni
2 łyżki klarowanego masła
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka curry
świeżo starta gałka muszkatołowa
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
3/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych
tłuszcz i otręby do foremek
garść uprażonych pestek dyni


Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy z pokrojonymi w plasterki marchewkami, liśćmi laurowymi, tymiankiem i zielem angielskim tak długo, aż rozgotuje się na papkę. Dynię kroimy w kostkę i smażymy na maśle razem z posiekanymi cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Miksujemy, tak aby w masie zostały niewielkie grudki. Gdyby masa była za rzadka, wsypujemy odrobinę kaszki kukurydzianej lub otrębów. Smarujemy tłuszczem 6-8 foremek, wysypujemy otrębami, wkładamy masę dyniowo-soczewicową, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30-45 minut w 200°C.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Kuchenprofi 0707004404 Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T390
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Kuchenprofi 0707004404 W.M. Bartleet & Sons T390
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.