Hummus:
500 g dyni hokkaido
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
oliwa
łyżka pasty sezamowej tahini
mały pęczek mięty
4 łyżki oleju (najlepiej lnianego)
Oraz:
200 g ostrej gorgonzoli
150 g sera manchego lub pecorino
garść orzechów włoskich
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem. Podajemy z kawałkami serów i orzechami.
Blender MPM MBL-07 | Blender Siemens MQ 67170 | Blender SENCOR SHB 4361 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
2 kg dyni
500 g cukru
250 ml octu 10%
kawałek kory cynamonu
kilka goździków
łyżeczka soli
Dynię myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę, wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy 3-5 minut, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. W garnku zagotujemy litr wody z octem, cukrem i przyprawami. Wrzucamy kawałki dyni i zagotowujemy. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 25 minut.
kilo Słoik do weków 200g | Vacu Vin biały 6884260 | ZEAL Gumka do weków P27 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
oliwa
ząbek czosnku
cebula
łyżka kurkumy
500 g obranej dyni makaronowej
kalafior
łyżeczka chilli w proszku
4 gałązki tymianku
200 g pikantnej kiełbasy
puszka (400 g) ciecierzycy
W garnku na oliwie smażymy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkumę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na małe kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Rada: Do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka
Altom Valdinox Modern. Komp... | Florina Komplet garnków Sto... | Silit Zestawy garnków 21092... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g dyni
100 g miękkiego sera koziego lub owczego
2 jajka
6 łyżek kaszy manny
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia
Obraną i pokrojoną na kawałki dynię miksujemy, mieszamy z serem i jajkiem. Dodajemy kaszę i odstawiamy na 30 minut, by kasza nasiąkła; doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką porcje ciasta, smażymy na złoto, osuszamy na papierze.
Ambition Zestaw Patelni Int... | Berghoff Zestaw Patelni 5el... | Mpm Zestaw Patelni Mpc-1/0 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
4 marchewki
2 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
300 g dyni
2 łyżki klarowanego masła
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka curry
świeżo starta gałka muszkatołowa
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
3/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych
tłuszcz i otręby do foremek
garść uprażonych pestek dyni
Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy z pokrojonymi w plasterki marchewkami, liśćmi laurowymi, tymiankiem i zielem angielskim tak długo, aż rozgotuje się na papkę. Dynię kroimy w kostkę i smażymy na maśle razem z posiekanymi cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Miksujemy, tak aby w masie zostały niewielkie grudki. Gdyby masa była za rzadka, wsypujemy odrobinę kaszki kukurydzianej lub otrębów. Smarujemy tłuszczem 6-8 foremek, wysypujemy otrębami, wkładamy masę dyniowo-soczewicową, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30-45 minut w 200°C.
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | Kuchenprofi 0707004404 | W.M. Bartleet & Sons T390 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |