8 kotlecików ze schabu po 100 g
2 łyżki oleju
łyżka białego octu winnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
10 małych porów
100 g masła
olej do smażenia
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
Mięso marynujemy przez 2 godziny w oleju wymieszanym z octem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Pory myjemy, czyścimy, przekrawamy wzdłuż i smażymy na maśle 10 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, zdejmujemy z patelni i obtaczamy w kaszy, przyciskając dłonią, żeby ziarenka dobrze się przykleiły. Następnie smażymy kotlety w panierce z kaszy przez kolejne 5 minut. Na połówkach pora układamy po 2 kawałki mięsa i od razu podajemy.
Rada: Pory warto przed smażeniem obgotować w osolonym wrzątku. Będą wówczas bardziej miękkie.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Duo Serwis obiadowy HEMINGW... | Duo Serwis obiadowy KWADRAT... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
po 2 marchewki i pietruszki
seler naciowy
koper włoski
cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1/2 kg kurek (mogą być mrożone)
1 l bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
200 ml śmietany 30%
natka pietruszki
sól i pieprz
Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 minut. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.
Ambition Waza do zupy PARIS | Hendi 780268 | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
250 g kaszy gryczanej
3 jajka
100 g tartego parmezanu
4 ząbki czosnku
200 g borowików świeżych lub mrożonych
80 g masła
sól, pieprz
olej do smażenia
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną mieszamy z jajkami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i z uzyskanej masy smażymy placki. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki. Borowiki rozmrażamy i obsmażamy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na gorące placki wykładamy smażone borowiki.
Rada: Kasza gryczana ma mnóstwo cennych składników. Aż szkoda byłoby z nich nie korzystać. Można ją jeść z mięsem, zrobić z niej farsz, zapiekanki, kotlety, a nawet pastę do pieczywa.
BERLINGER ZESTAW PATELNI QU... | Gerlach PATELNIA CERAMICZNA... | PETERHOF KOMPLET PATELNI PH... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
po małej puszce fasoli czerwonej, białej i flageolet
po szklance fasolki mung i fasoli czarnej, ugotowanych na miękko
biała cebula
pęczek szczypiorku
po łyżeczce rozmarynu i bazylii
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki białego octu winnego
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz
Mieszamy wszystkie rodzaje fasoli (po odsączeniu z zalewy) z drobno posiekanymi: cebulą, szczypiorem i ziołami. Ubijamy widelcem cukier z octem i oliwą na gładko, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy marynatę na małym ogniu. Ciepłą marynatą polewamy warzywa i mieszamy. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Bormioli Rocco DIAMOND 06529 | Krosno Kieliszek-Puchar do ... | Pasabahce 450 ml 400061 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 twardych dużych okrągłych śliwek
80 g serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego
7 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 i 1/5 szklanki (180 g) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
łyżka roztopionego masła
sól
jajko
2/5 szklanki (100 ml) mleka
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek
cukier puder do posypania
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. W misce mieszamy serek z cukrem pudrem. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i roztopione masło.
Do mąki dodajemy roztrzepane jajko z mlekiem i mieszamy. Sześć kokilek lub foremkę do muffinek smarujemy masłem i napełniamy połową ciasta. Na ciasto kładziemy po śliwce i porcję serka. Na wierzchu nakładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki wyrosną i się zrumienią. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Alessi Pojemnik Programma 8... | Kuchenprofi Miseczki żarood... | Sagaform Piccadilly 5017323 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Mięso wieprzowe jest dość wdzięczne, jeśli chodzi o dobór wina.
Pamiętajmy jednak, decydujący jest często dodatek, który zmienia smak i aromat potrawy. Inne wino podamy do kotleta schabowego, smażonego na patelni, w panierce, a inne do rolady wieprzowej z dodatkiem ostrych przypraw i polanej śmietanowym sosem. Dobierając wino do wieprzowiny, warto zastanowić nad białymi odmianami. Zwłaszcza latem. Dobrze schłodzone białe wino z odświeżającą kwasowością i wyrazistym charakterem będzie lepszym towarzyszem niż niejedno czerwone.
Do dzisiejszych kotletów schabowych z kaszą i porami również poleciłbym białe wino. Mimo że potrawa jest dość tłusta, białe wino o wyrazistym smaku i wysokiej kwasowości powinno dobrze zrównoważyć jej smak. Ostry aromat pora będzie współgrać z winami ze szczepu grüner veltliner, uprawianego np. w Austrii.
Trafnym wyborem okaże się także długo dojrzewające w beczce chardonnay z Burgundii, a także bardziej maślane australijskie czy argentyńskie. Z win czerwonych polecam argentyńskiego malbeca bądź południowoafrykański syrah. Obydwa mają mocną strukturę, intensywne taniny oraz dużą dawkę owoców.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Libbey WINE Karafka + 4 Kie... | Ministerstwogadzetów Butelk... | OPTIMUS zestaw do wina |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |