po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
mała garść liści bazylii
4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
oliwa
sól i pieprz
bagietka pełnoziarnista
Papryki kroimy w paski i dusimy na oliwie pod przykryciem przez 10 minut, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo.
Rada: Kanapka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli bagietkę przed podaniem opieczemy na grillu lub w tosterze.
1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego)
8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.)
4 suszone pomidory
1 żółtko
4 ogórki małosolne lub korniszony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
kilka listków bazylii
sól i pieprz
Rozwijamy ciasto i układamy na nim kiełbaski. Kroimy na prostokąty. Na każdym z nich kładziemy połówkę suszonego pomidora, smarujemy krawędzie żółtkiem i zwijamy w ruloniki. Każde zawiniątko lekko nacinamy z wierzchu i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek.
15 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
mąka pszenna do posypania
40 plasterków kiełbasy
pół słoika zielonych oliwek drylowanych
Sos:
2 puszki pomidorów pelati
łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
po garści rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruyčre'a
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C, bez nawiewu. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy kule na placki i smarujemy sosem. Układamy plastry kiełbasy, pokrojone oliwki i posypujemy serami. Pieczemy 10-15 minut.
1 cebula
1 ogórek kwaszony
dymka (biała część)
sól, pieprz
oliwa, ocet winny
Sos aioli:
1 łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
łyżeczka soku z cytryny
musztarda
keczup
bułka do hot doga
frankfurterka lub debrecynerka
Prażymy cebulkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju 1 minutę. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sałatkę z ogórka: ogórek kroimy w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek.
Przygotowujemy sos aioli: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą kiełbaskę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażoną cebulką.