2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
30 g drożdży
2 łyżki masła
żółtko
sól i pieprz
Nadzienie:
2 cebule (biała i czerwona)
półtorej łyżki masła
3 suszone ugotowane podgrzybki
50 g startego ostrego sera
sól i pieprz
łyżka mielonej słodkiej papryki
Do przesianej mąki wlewamy drożdże rozprowadzone ciepłym mlekiem. Dodajemy rozpuszczone masło, żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Mieszamy, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obieramy cebule, kroimy je w plasterki, szklimy na maśle, mieszamy z posiekanymi podgrzybkami, tartym serem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego placuszka kładziemy porcję farszu, zwijamy tak, aby powstał rożek. Zlepiamy zachodzące na siebie brzegi. Cebulaki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
Fartuch personalizowany z f... | MISS LUCY Fartuch kuchenny ... | MISS LUCY Fartuch kuchenny ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
10 cebul
3 łyżki masła
3 ugotowane jajka
szklanka ugotowanego ryżu
sól, pieprz, majeranek
szklanka wywaru warzywnego
łyżka mąki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Cebule obieramy, wkładamy do wrzątku, obgotowujemy, odcedzamy. Wydrążamy środki. Część z nich siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Jajka obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z ryżem i zeszkloną cebulą, przyprawiamy. Napełniamy nadzieniem cebule, wkładamy je do szerokiego rondla, podlewamy wywarem z warzyw i dusimy do miękkości. Resztę masła zasmażamy z mąką, mieszamy z przecierem pomidorowym.
Gotowe cebule wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Do wywaru wlewamy zagęszczony mąką przecier pomidorowy. Chwilę gotujemy. Ciepłym sosem polewamy faszerowane cebule.
Alessi Deska do krojenia FS... | Zwilling Deska do krojenia ... | Trade Deska do serwowania s... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spód:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
łyżeczka cukru
łyżka oleju
Nadzienie:
6 cebul
3 łyżki oliwy
sól
łyżeczka kminku
100 ml kwaśnej śmietany
70 g tartego żółtego sera
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z mąką na kruszonkę. Rozpuszczony w kilku łyżkach wody cukier i olej wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 22 cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10-12 minut w 200°C. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie, oprószamy solą, kminkiem. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Pieczemy 30 minut w 200°C.
Lurch FlexiForm forma na ta... | Kaiser La Forme Plus forma ... | SALTER BW02782 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4-5 dużych cebul
1,5 szklanki piwa
szklanka mąki pszennej
jajko
pieprz cayenne i pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia
Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, które dzielimy na krążki. Wkładamy do miski i zalewamy piwem, odstawiamy na godzinę. Odsączamy. Szklankę piwa po moczeniu cebuli miksujemy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w piwnym cieście i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.
BOTTI XJ-10303 JENNIFER | MPM DF-802 | Philips HD9220/20 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Masa cebulowa:
1/2 kg czerwonej cebuli
1/2 kg białej cebuli
3 łyżki masła
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Masa śmietanowa:
jajko
200 g śmietany 18%
2 łyżki parmezanu
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kaszy manny
łyżeczka soli
125 g zimnego posiekanego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka skórki otartej z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
jajko
Do posypania:
50-60 g pestek dyni
Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dusimy, aż zmięknie. Jajko, serek, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę. Odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę, skórkę z cytryny i jogurt rozmącony z jajkiem. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Następnie rozkładamy masę śmietanową, a na niej odsączoną cebulę. Posypujemy kruszonką i pestkami dyni. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut.
Bosch MUM 54 D 00 | Bosch MUM XL20C | Kenwood HM221 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |