Cebula ma moc

Surowa cebula ma najwięcej walorów zdrowotnych. Jednak jej złożony, słodkawy smak można docenić, dopiero gdy się ją ugotuje lub zeszkli na maśle.
Cebulaki Cebulaki FOT. BBS

Cebulaki

2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
30 g drożdży
2 łyżki masła
żółtko
sól i pieprz

Nadzienie:
2 cebule (biała i czerwona)
półtorej łyżki masła
3 suszone ugotowane podgrzybki
50 g startego ostrego sera
sól i pieprz
łyżka mielonej słodkiej papryki


Do przesianej mąki wlewamy drożdże rozprowadzone ciepłym mlekiem. Dodajemy rozpuszczone masło, żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Mieszamy, zagniatamy ciasto, przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obieramy cebule, kroimy je w plasterki, szklimy na maśle, mieszamy z posiekanymi podgrzybkami, tartym serem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego placuszka kładziemy porcję farszu, zwijamy tak, aby powstał rożek. Zlepiamy zachodzące na siebie brzegi. Cebulaki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy ok. 25 minut w 180°C.

Zdjęcie Fartuch personalizowany z falbaną BABECZKA Zdjęcie MISS LUCY Fartuch kuchenny PARIS BEŻ Zdjęcie MISS LUCY Fartuch kuchenny Pasta
Fartuch personalizowany z f... MISS LUCY Fartuch kuchenny ... MISS LUCY Fartuch kuchenny ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Cebula faszerowana jajkami Cebula faszerowana jajkami FOT. BBS

Cebula faszerowana jajkami

10 cebul
3 łyżki masła
3 ugotowane jajka
szklanka ugotowanego ryżu
sól, pieprz, majeranek
szklanka wywaru warzywnego
łyżka mąki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz


Cebule obieramy, wkładamy do wrzątku, obgotowujemy, odcedzamy. Wydrążamy środki. Część z nich siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Jajka obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z ryżem i zeszkloną cebulą, przyprawiamy. Napełniamy nadzieniem cebule, wkładamy je do szerokiego rondla, podlewamy wywarem z warzyw i dusimy do miękkości. Resztę masła zasmażamy z mąką, mieszamy z przecierem pomidorowym.
Gotowe cebule wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Do wywaru wlewamy zagęszczony mąką przecier pomidorowy. Chwilę gotujemy. Ciepłym sosem polewamy faszerowane cebule.

Zdjęcie Alessi Deska do krojenia FS06 4X4 Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt Zdjęcie Trade Deska do serwowania serów WOOD BRĄZOWA 35cm
Alessi Deska do krojenia FS... Zwilling Deska do krojenia ... Trade Deska do serwowania s...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta cebulowa Tarta cebulowa Fot. Marcin Urban

Tarta cebulowa

Spód:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
łyżeczka cukru
łyżka oleju

Nadzienie:
6 cebul
3 łyżki oliwy
sól
łyżeczka kminku
100 ml kwaśnej śmietany
70 g tartego żółtego sera
1/4 łyżeczki ostrej papryki


Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z mąką na kruszonkę. Rozpuszczony w kilku łyżkach wody cukier i olej wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 22 cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10-12 minut w 200°C. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie, oprószamy solą, kminkiem. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Pieczemy 30 minut w 200°C.

Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Kaiser La Forme Plus forma do ciasta 30cm 637112 Zdjęcie SALTER BW02782
Lurch FlexiForm forma na ta... Kaiser La Forme Plus forma ... SALTER BW02782
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krążki cebuli w cieście piwnym Krążki cebuli w cieście piwnym Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Krążki cebuli w cieście piwnym

4-5 dużych cebul
1,5 szklanki piwa
szklanka mąki pszennej
jajko
pieprz cayenne i pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia


Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, które dzielimy na krążki. Wkładamy do miski i zalewamy piwem, odstawiamy na godzinę. Odsączamy. Szklankę piwa po moczeniu cebuli miksujemy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w piwnym cieście i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.

Zdjęcie BOTTI XJ-10303 JENNIFER Zdjęcie MPM DF-802 Zdjęcie Philips HD9220/20
BOTTI XJ-10303 JENNIFER MPM DF-802 Philips HD9220/20
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasto cebulowe Ciasto cebulowe Fot. Lukasz Kozyra

Ciasto cebulowe

Masa cebulowa:
1/2 kg czerwonej cebuli
1/2 kg białej cebuli
3 łyżki masła
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Masa śmietanowa:
jajko
200 g śmietany 18%
2 łyżki parmezanu
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kaszy manny
łyżeczka soli
125 g zimnego posiekanego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka skórki otartej z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
jajko

Do posypania:
50-60 g pestek dyni


Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dusimy, aż zmięknie. Jajko, serek, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę. Odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę, skórkę z cytryny i jogurt rozmącony z jajkiem. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Następnie rozkładamy masę śmietanową, a na niej odsączoną cebulę. Posypujemy kruszonką i pestkami dyni. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut.

Zdjęcie Bosch MUM 54 D 00 Zdjęcie Bosch MUM XL20C Zdjęcie Kenwood HM221
Bosch MUM 54 D 00 Bosch MUM XL20C Kenwood HM221
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: