200 g ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
200 g usmażonej wątróbki drobiowej pokrojonej w kostkę
100 g usmażonych i pokrojonych w kosteczkę serc drobiowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
4 kolorowe papryki
Ryż gotujemy tak, aby był lekko twardawy. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oleju. Następnie dodajemy do ryżu wraz z pokrojonymi podrobami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy. Odcinamy ze strąków papryki górę z ogonkiem, wyjmujemy gniazdo nasienne i napełniamy paprykę farszem. Przykrywamy nadziane części górą z ogonkiem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Rada: Potrawy z podrobów trzeba przygotować jak najszybciej po ich kupieniu. Psują się szybciej niż zwykłe mięso.
100 g pęczaku
1/2 l bulionu
100 g serc drobiowych
100 g żołądków drobiowych
50 g dyni
papryka
marchewka
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki masła
Pęczak prażymy kilka minut na suchej patelni, a następnie dolewamy trochę bulionu. Dodajemy pokrojone serca i żołądki drobiowe. Dusimy ok. 15 minut, podlewając bulionem. Wrzucamy pokrojoną paprykę, marchewkę, dynię, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdy podroby i kasza będą miękkie, dodajemy 2 łyżki masła.
Po uboju tuszę dzieli się na ćwiartki. Podroby to "piąta ćwiartka".
200 g wątróbek drobiowych
3 marchewki
2 pory
cukinia
2 łyżki oliwy
sól
sok z cytryny
ząbek czosnku
pieprz
olej do smażenia
Wątróbkę myjemy i czyścimy z błonek, osuszamy i smażymy na oleju. Cukinię i marchewki obieramy, kroimy na długie, cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Na długie paski kroimy także pora. Kawałki usmażonej wątróbki zawijamy w paski warzyw. Każdy pakiecik skrapiamy dressingiem z oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C.
1/2 kg wątróbki (drobiowej lub cielęcej)
szklanka mleka
2 kwaskowe jabłka
2 cebule
mąka
pieprz
sól
olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, usuwamy błony, kroimy na plastry (cielęcą) i pół godziny moczymy w mleku. Jabłka myjemy i kroimy w poprzek na plastry, cebulę obieramy i kroimy w pióra. Plastry jabłek smażymy na rozgrzanym oleju, dorzucamy cebulę, oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy. Na tej samej patelni smażymy plastry wątróbki, oprószone pieprzem i lekko obtoczone w mące - po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z plastrami jabłek i cebulą.