4 winne jabłka
sok z cytryny
1/4 szklanki bulionu
pieprz, sól
600 g schabu bez kości
mąka do obtoczenia
2 łyżki oleju
50 ml czystej wódki
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 18-proc.
Dwa jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte i osuszone mięso kroimy na 4 plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła i smażymy mięso z obu stron. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy je kilkoma kroplami wódki.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pozostałe jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, nacinamy dość głęboko od strony skórki i smażymy na tłuszczu po smażeniu kotletów. Na każdym kotlecie kładziemy połówkę jabłka. Zmiksowane wcześniej jabłka łączymy ze śmietaną i pozostałą wódką. Zalewamy sosem mięso i jabłka, posypujemy wiórkami masła. Zapiekamy 20 minut w 160°C. Schab jest bardziej soczysty, gdy pieczemy go w niezbyt wysokiej temperaturze, tj. 150-180°C.
Bosch MUM 52131 | Bosch MUM58020 | Clatronic KM 3632 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
4 cebule
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów
1 l wywaru warzywnego
oregano
łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
listek laurowy
ziele angielskie
chleb na grzanki
Cebulę kroimy w pióra. Smażymy ją na oliwie, aż się zeszkli. Następnie dokładamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy obrane pomidory i przyprawy. Dusimy 10 minut. Wlewamy wywar, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki w tosterze. Kroimy je w grubą kostkę.
Rada: Grzanki do zupy najlepiej przygotować z chleba razowego lub pełnoziarnistego. Wówczas nie tylko dobrze smakują, ale zawierają więcej cennych składników.
BOLESŁAWIEC BRĄZ Waza 3 L G... | GIARDINO LAWENDA Waza 2L GX... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
300 g mąki
70 g masła
30 g drożdży
po 1/2 łyżeczki soli i cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
jajko
Nadzienie:
40 g suszonych grzybów
700 g kapusty kiszonej
2 cebule
łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotowujemy farsz. Grzyby myjemy, namaczamy, a następnie kroimy i gotujemy. Kapustę siekamy i gotujemy, zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy razem przez chwilę. W tym czasie smażymy drobno pokrojona cebulę. Kapustę odcedzamy, łączymy z cebulą i drobno pokrojonymi grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki, dodajemy masło, drożdże roztarte z cukrem, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt grubości 1 cm, wykrawamy szklanką kółka. Na wykrojone koła nakładamy farsz, przykrywamy kółkami i zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 170°C około 30 minut.
Gerpol Komplet noży SAKO | Home& You Komplet Noży ... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
szklanka czerwonej fasoli
1/4 szklanki pęczaku
1/4 główki czerwonej kapusty
oliwa
garść włoskich orzechów
sól
pieprz
miód
ocet balsamiczny
natka pietruszki
Fasolę i pęczak gotujemy osobno. Kapustę kroimy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy oliwę na dwóch patelniach. Na jedną wrzucamy pęczak, fasolę i orzechy, dodajemy sól, pieprz, miód i podsmażamy. Na drugą patelnię wsypujemy paski kapusty, chwilę smażymy, doprawiamy. Gdy zmiękną, wlewamy ocet balsamiczny, mieszamy i odparowujemy. Kapusta powinna być miękka, ale chrupiąca. Łączymy kapustę z fasolą, orzechami i pęczakiem. Ozdabiamy natką.
Hendi Półmisek 7 404997 | HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... | LUBIANA ROMA Półmisek 28cm ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
szklanka oleju
Krem waniliowy:
100 g serka naturalnego kremowego
100 g miękkiego masła
pół łyżeczki esencji waniliowej
pół szklanki cukru pudru
Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla-mogla wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon. Mieszamy. Następnie wrzucamy startą marchewkę i olej. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm). Pieczemy godzinę w 180°C. Wszystkie składniki kremu miksujemy. Kiedy ciasto wystygnie, możemy posmarować wierzch lub przełożyć je kremem. Można również smarować kremem każdy plaster ciasta przed podaniem.
Florina Keksówka SWEET HOME... | Silit Keksówka zamykana 637... | Tadar Keksówka silikonowa F... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |