20 g masła
6 niezbyt dojrzałych bananów
1 łyżka cukru typu muscovado
kawałek laski cynamonu
200 ml syropu klonowego
6 łyżek pokrojonych owoców suszonych (morele, figi, daktyle)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
6 cukierków toffi
2 cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone plastry bananów i cukier. Lekko karmelizujemy, wkładamy laskę cynamonu.
Zalewamy syropem i zagotowujemy. Dodajemy owoce suszone i płatki migdałów, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos się zredukuje. Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy do owoców na patelni z pokrojonymi cukierkami toffi i gotujemy kolejne 3 minuty. Wkładamy do miseczek i posypujemy cynamonem.
Kela Stoneline Patelnia | Tefal Patelnia | TEFAL Patelnia |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
185 g daktyli, posiekanych
3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki soku z pomarańczy
125 g masła
25 g cukru pudru
2 jajka
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Daktyle zalewamy łyżkę wody i gotujemy, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę skórki pomarańczowej i łyżeczkę soku. Masło, cukier oraz pozostałą skórkę pomarańczową i sok ucieramy na krem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, aż ciasto zrobi się gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Połowę ciasta wkładamy między dwa arkusze pergaminu i rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Z ciasta wycinamy krążki, nakładamy porcję nadzienia, składamy i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem. Pieczemy 10-15 minut.
Joseph Joseph Wałek do ciasta | Judge - Marmurowy Wałek do ciasta | Wałek do ciasta nieprzywierający |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
40 g mąki
łyżka kakao
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
100 g suszonych fig, posiekanych
50 g kandyzowanego ananasa, posiekanego
50 g suszonych moreli, posiekanych
50 g suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
175 g blanszowanych migdałów
100 g miodu
50 g cukru trzcinowego typu muscovado
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C, foremkę o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawy i owoce suszone, delikatnie rozcieramy je. Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody, dodajemy cukier i miód i podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i dociskamy do dna. Pieczemy przez 35-40 minut, aż stężeje. Studzimy i schładzamy w lodowce.
Rada: Do tego deseru lepiej użyć miodu o nieco bardziej wytrawnym smaku, tak aby blok nie był za słodki.
garneczki Forma silikonowa | Guardini Chocoforme | GUARDINI Forma silikonowa |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |