Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
jajko
150 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Farsz:
3 ząbki czosnku
100 g kapusty słodkiej
mała cebula (ok. 100 g)
300 g karkówki lub baraniny
sól, pieprz
jajko do posmarowania
Mąkę przesiewamy przez sito, oprószamy solą i pieprzem. Siekamy z dodatkiem masła. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto wkładamy do miski i schładzamy około 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę, kapustę szatkujemy. Cebulę siekamy. Mięso kroimy w kostkę wielkości takiej jak cebula. Mieszamy składniki farszu i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 14 cm. Na każdy nakładamy porcję farszu, a następnie zlepiamy brzegi, tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180°C. Podajemy z czerwonym barszczem.
Naleśniki:
170 g mąki (ok. 1 szklanki)
250 ml mleka
2 jajka
100 ml wody gazowanej
sól
olej do smażenia
Salsa:
pół ananasa
pół melona
pół pęczka mięty
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
po szczypcie soli i pieprzu
Mus:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g serka mascarpone
Ananasa i melona obieramy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Do owoców dodajemy posiekaną mięte, skórkę z pomarańczy, sok cytryny, doprawiamy miodem, solą, cynamonem oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Truskawki miksujemy z cukrem i mascarpone. Mus odstawiamy w chłodne miejsce. Z mleka, wody, mąki, jajek i, szczypty soli i łyżki oleju przygotujemy ciasto. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik kładziemy porcję salsy, następnie zawijamy w rulony, koperty lub sakiewki i podajemy z musem owocowym.
350 g mąki - około 2 szklanek
50 g masła
100 g cukru
2 żółtka
100 ml mleka
laska wanilii
pół łyżeczki sody
ćwierć łyżeczki soli
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy, aż całość się dobrze połączy. Masa powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm i wycinamy z niej ciastka za pomocą foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mąką, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 180°C.
Jakub Kuroń - Szef kuchni Biesiady z Kuroniem Catering oraz Fundacji Kuroniówka. Na co dzień zarządza restauracjami pracowniczymi, prowadzi szkolenia i pokazy kulinarne.
"Kuroniowie przy stole" - książka Jakuba Kuronia, już wkrótce pojawi się w księgarniach.