filet z dorsza (lub innej białej ryby morskiej)
cytryna
sól
pieprz
olej do smażenia
opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
250 g pieczarek
cebula
pęczek koperku
żółtko
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, rozsmarowujemy na nim wystudzone pieczarki z cebulą, a na nich układamy filet i posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy następną porcją ciasta francuskiego, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy około 45 minut, w zależności od wielkości fileta.
2 cebule
6-8 ząbków czosnku
łyżka sklarowanego masła
4 szklanek wywaru z włoszczyzny
po 1/2 łyżeczki tymianku i suszonych listków czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz
1/3 szklanki śmietany 18%
5 plastrów szynki pokrojonych w pasy
6 połówek suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w pasy
2 łyżki startego sera tylżyckiego
Cebule siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i krótko smażymy, mieszając. Potem dokładamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy do rondla gorący wywar, wsypujemy tymianek, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Śmietanę rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do rondla. Posypujemy zupę czosnkiem niedźwiedzim, doprawiamy solą i pieprzem. Paski szynki podsmażamy na odrobinie oleju, gdy się trochę zrumienią, dorzucamy suszone pomidory. Następnie dodajemy do gorącej zupy. Zupę można podać z grzankami posypaną tartym serem.
![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Fartuch kuchenny ... | Garneczki Fartuch kuchenny ... | Garneczki Fartuszek dziecię... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto na spód:
250 g mąki
150 g masła
2 łyżeczki cukru
białko
2 żółtka
sól
Nadzienie:
po 200 g mozzarelli i obranych ze skórki pomidorów
świeżo zmielony pieprz
10 filetów sardeli (z puszki)
6 ząbków czosnku
czubata łyżka startego parmezanu
łyżeczka majeranku
3 łyżki oliwy
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki. Przekrawamy na pół i każdą część rozwałkowujemy na placek grubości 5-7 mm. Przekładamy placki do wysmarowanych masłem tortownic, zawijając brzegi ciasta do góry. Smarujemy oliwą. Na plackach układamy pokrojone w plasterki pomidory i mozzarellę, oprószamy pieprzem. Na wierzchu układamy filety sardeli, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Posypujemy pizzę parmezanem i majerankiem, skrapiamy oliwą, pieczemy 190°C około 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
SNB Forma do tarty i pizzy ... | Emerio do pizzy 401719 | Hendi Piecyk do pizzy (220306) |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
150 g mięsa z kurczaka
250 g pomidorów, najlepiej koktajlowych
łodyga selera naciowego
marchew
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
200 ml wywaru lub bulionu
liść laurowy
sól, pieprz
opakowanie kopytek lub gnocchi
6 łyżek startego parmezanu
Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w ok. 2-cm kostkę. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwając nasady szypułek. Selera i marchew czyścimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kolejno mięso, cebulę, czosnek, marchew, selera i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem lub bulionem, dodajemy pomidory, liść laurowy, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut. Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy z gulaszem mięsno-warzywnym, posypane parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Zestaw Garnków Nox... | Silit Zestawy garnków 21092... | Tadar Zestaw Garnków Quatro... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 kromek bułki wrocławskiej
kulka mozzarelli
jajko
olej lub masło do smażenia
sól
Ścinamy skórkę z bułki, mozzarellę przekrawamy na trzy plastry, jajko roztrzepujemy. Plastry sera wkładamy pomiędzy dwie kromki bułki. Kanapki zanurzamy w jajku z każdej strony. Rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kanapki na złoto. Ser powinien się lekko rozpuścić, a wierzch bułki zrumienić. Posypujemy solą przed podaniem.
Rada: Kanapeczki najlepiej smakują, gdy się je usmaży na sklarowanym maśle.
![]() |
![]() |
![]() |
Kinghoff noże kuchenne OPT1... | SBS Noże ceramiczne 5el | STARKE HARUNA Noże kuchenne... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |