Obiad noworoczny

Polędwiczki wieprzowe z morelami
1/2 szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki gęstego dżemu morelowego
2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
500 g moreli z syropu przekrojonych na połówki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
Ustawiamy piekarnik na opcję "grill" (lub włączamy tylko górną grzałkę, temp. 220-230°C). Mieszamy musztardę z dżemem, odkładamy 2/3 tej mieszaniny, do reszty dodajemy czosnek. Polędwiczki myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na każdą nakładamy porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej, układamy mięso na blasze wyściełanej folią aluminiową. Morele mieszamy z odłożoną musztardą morelową, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je w jednej warstwie dookoła mięsa, pieczemy 15 minut na górnym poziomie rozgrzanego piekarnika. Mięso wyjmujemy, układamy na desce i czekamy około 5 minut, by soki dobrze się w nim rozłożyły. Kroimy polędwiczki w ukośne plastry i podajemy z pieczonymi morelami.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Komplet patelni IN... | Emalia Olkusz Komplet garnk... | Vinzer Komplet garnków 89037 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zupa z chorizo
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
łyżka kaparów
2 łyżki zielonych oliwek
200 g chorizo
puszka pomidorów w zalewie
sok z 2 cytryn
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Do rondla wlewamy oliwę, szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wrzucamy kapary, wydrylowane i posiekane oliwki oraz chorizo pokrojone na ćwierćplasterki. Smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz 2 szklanki wody, gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 25 minut, aż będzie gęsta i esencjonalna. Na koniec wlewamy sok z cytryn, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę posiekanej pietruszki. Zupę podajemy w miseczkach, posypujemy resztą pietruszki, do każdej porcji wkładamy po łyżce jogurtu.

Ragout z maślaków
2 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
500 g maślaków (z mrożonki)
łyżeczka mąki
tymianek
200 ml wywaru warzywnego
pieprz i sól
natka pietruszki
W rondlu przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i grzyby. Oprószamy mąką i tymiankiem, podlewamy wywarem i dusimy 25 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką.
Rada: Gulasz z maślaków można również podać na chrupiących plackach ziemniaczanych. Potrawa będzie pyszna, ale niestety ciężko strawna.

Bakłażany z czosnkiem
2 bakłażany
6 suszonych pomidorów z zalewy
słoiczek czosnku w zalewie
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki białego octu winnego
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne
Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na patelni teflonowej i odstawiamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. W misce mieszamy plastry bakłażana, suszone pomidory i odcedzony czosnek. Z reszty składników robimy marynatę - mieszamy je, ubijając widelcem. Warzywa zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy je do słoików, wlewając na koniec także marynatę. Słoiki wstawiamy do lodówki na dwa dni. Wyśmienite jako przekąska z krakersami, chlebkiem pita lub jako dodatek do kanapek.

Tarta migdałowa z brzoskwiniami
Kruche ciasto:
250 g masła
125 g cukru pudru
450 g mąki
jajko
Nadzienie migdałowe:
200 g masła
200 g mielonych migdałów
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
nasiona z 1 laski wanilii
Oraz:
3 brzoskwinie
3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
40 g płatków migdałowych
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.
Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, nakładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-25 minut.

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak
Polędwiczki wieprzowe z morelami najlepiej będą smakować w towarzystwie białego wina.
Interesującym połączenie będzie wino ze szczepu viognier, którego najszlachetniejsze gatunki powstają w północnej części doliny Rodanu. Wina te charakteryzują się intensywnymi aromatami owoców, a zwłaszcza brzoskwiń, zatem doskonale zagrają ze smakiem i aromatem moreli w potrawie. Ponadto wina ze szczepu viognier dobrze komponują się z cięższymi potrawami. Inną propozycją może być włoskie pinot bianco. Stosunkowo neutralne, ale za to z odrobiną ciała i przyjemną kwasowością. Francuski odpowiednik z Alzacji ? pinot blanc, to równie ciekawy wybór.
Charakteryzują go mineralne aromaty i orzeźwiająca kwasowość, która może dobrze zagrać ze słodko-kwaśną nutą owoców. Oczywiście jest również wiele interesujących win czerwonych, które mogłyby pasować do tego dania. Jednym z nich jest na pewno włoska valpolicella z Veneto lub francuskie Beaujolais. Łagodne owocowe wina z delikatnymi taninami i neutralnym charakterem stworzą udaną parę z mięsem wieprzowym.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma