2 cykorie
150 g krakersów
150 g orzechów włoskich
łyżka brązowego cukru
120 g masła
2 gruszki
2 jabłka
jajko
żółtko
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po szczypcie chili i soli morskiej
Pokruszone krakersy mieszamy z 50 g mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Pieczemy 10 min w 180°C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy w paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie.
Jajko i żółtko ubijamy trzepaczką, wlewamy śmietanę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Sosem polewamy tartę i zapiekamy ją 25 min w 160°C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.
FlexiForm Silikonowa forma ... | Kaiser 637457 | Kuchenprofi 750418228 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 cykorie
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki białego octu winnego
gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i nasion anyżu
łyżeczka cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki oprócz cykorii zalewamy 3 szklankami wody. Podgrzewamy powoli, aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wkładamy obrane cykorie i odstawiamy na 3-4 godziny do wystygnięcia. Osączamy, lekko dociskając widelcem, aby usunąć nadmiar płynu.
Luminarc Serwis CARINE 19cz... | THK zastawa obiadowa Red Bi... | THK Zastawa obiadowa Rose p... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 cykorie
2 łyżki masła
2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki śmietanki 18%
łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
sól, pieprz
100 g sera typu rokpol
Cykorie kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Zalewamy winem, dusimy 10-15 minut. Dodajemy śmietankę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym.
Cykoria wyśmienicie smakuje zapieczona pod beszamelem. Blanszowane kolby cykorii owijamy szynką, polewamy gęstym sosem, posypujemy parmezanem i zapiekamy.
Rondel ELO Black Pearl 30316 | Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 | Rondel z pokrywką; 16 cm; 1... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
8 cykorii
200 g wędzonej szynki w plastrach
sól
70 g startego żółtego sera
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos beszamelowy
Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń. W dużej ilości posolonego wrzątku blanszuj cykorie około 5 minut. Wyjmij, dokładnie osącz z wody, zostaw do ostygnięcia.
Każdą cykorię owiń plasterkiem wędzonej szynki i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby złączenia szynki znalazły się na dole. Polej je świeżo przyrządzonym sosem beszamelowym, posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką.
Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha.
Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.
Rady: sos przyrządzaj bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | DUO SERWIS OBIADOWY 6 OS/18... | Serwis obiadowy, porcelanow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |