Cykoria na cztery sposoby

Zazwyczaj chrupana na surowo, może również być podana na ciepło. Traci wprawdzie nieco wartości odżywczych, ale przy okazji również charakterystyczną goryczkę.

Cykoria pieczona w cieście Cykoria pieczona w cieście Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z cykorią

2 cykorie
150 g krakersów
150 g orzechów włoskich
łyżka brązowego cukru
120 g masła
2 gruszki
2 jabłka
jajko
żółtko
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po szczypcie chili i soli morskiej


Pokruszone krakersy mieszamy z 50 g mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Pieczemy 10 min w 180°C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy w paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie.
Jajko i żółtko ubijamy trzepaczką, wlewamy śmietanę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Sosem polewamy tartę i zapiekamy ją 25 min w 160°C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.

Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Kaiser 637457 Zdjęcie Kuchenprofi 750418228
FlexiForm Silikonowa forma ... Kaiser 637457 Kuchenprofi 750418228
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Cykoria marynowana Cykoria marynowana Fot. Łukasz Zandecki

Cykoria marynowana

4 cykorie
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki białego octu winnego
gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i nasion anyżu
łyżeczka cukru
szczypta soli


Wszystkie składniki oprócz cykorii zalewamy 3 szklankami wody. Podgrzewamy powoli, aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wkładamy obrane cykorie i odstawiamy na 3-4 godziny do wystygnięcia. Osączamy, lekko dociskając widelcem, aby usunąć nadmiar płynu.

Zdjęcie Luminarc Serwis CARINE 19cz. biało-czarny D2381 Zdjęcie THK zastawa obiadowa Red Bird 6os. (4405) Zdjęcie THK Zastawa obiadowa Rose porcelana 6os. (4404)
Luminarc Serwis CARINE 19cz... THK zastawa obiadowa Red Bi... THK Zastawa obiadowa Rose p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Cykoria duszona Cykoria duszona Fot. Łukasz Zandecki

Cykoria duszona w winie

3 cykorie
2 łyżki masła
2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki śmietanki 18%
łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
sól, pieprz
100 g sera typu rokpol


Cykorie kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Zalewamy winem, dusimy 10-15 minut. Dodajemy śmietankę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym.
Cykoria wyśmienicie smakuje zapieczona pod beszamelem. Blanszowane kolby cykorii owijamy szynką, polewamy gęstym sosem, posypujemy parmezanem i zapiekamy.

Zdjęcie Rondel ELO Black Pearl 30316 Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Zdjęcie Rondel z pokrywką; 16 cm; 1,5l Tescoma HOME PROFI
Rondel ELO Black Pearl 30316 Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Rondel z pokrywką; 16 cm; 1...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Cykoria w plastrach szynki pieczona pod beszamelem Cykoria w plastrach szynki pieczona pod beszamelem Fot. Agata Jakubowska/Agencja Gazeta

Cykoria w plastrach szynki pieczona pod beszamelem

8 cykorii
200 g wędzonej szynki w plastrach
sól
70 g startego żółtego sera
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos beszamelowy


Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń. W dużej ilości posolonego wrzątku blanszuj cykorie około 5 minut. Wyjmij, dokładnie osącz z wody, zostaw do ostygnięcia.
Każdą cykorię owiń plasterkiem wędzonej szynki i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby złączenia szynki znalazły się na dole. Polej je świeżo przyrządzonym sosem beszamelowym, posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką.


Sos beszamelowy

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa


Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha.
Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.

Rady: sos przyrządzaj bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie DUO SERWIS OBIADOWY 6 OS/18 EL FISHER Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810
Chodzież Serwis obiadowy Gl... DUO SERWIS OBIADOWY 6 OS/18... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE