5 cm korzenia imbiru
łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
500-600 g wołowiny
3 łyżki oleju
6 średnich pomidorów lub puszka (400 g) pomidorów bez skórki
150 ml śmietanki
garść posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Curry:
3 szalotki lub 3 małe cebule
6-8 ząbków czosnku
4 chilli pozbawione nasion
czerwona papryka
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
Do dekoracji:
2 szalotki
60 g orzechów nerkowca
60 g rodzynek
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy z kurkumą i solą. Wołowinę kroimy na średniej wielkości kawałki ? po dwa na osobę. Obtaczamy mięso w paście z imbiru i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Miksujemy wszystkie składniki curry z 3 łyżkami wody. Na głębokiej patelni obsmażamy na oleju kawałki wołowiny, po 2 minuty z każdej strony, tak by się zarumieniły. Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię, na której się smażyło, wlewamy curry, dusimy 5 minut. Dodajemy pół szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do sosu przekładamy mięso, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Dodajemy pomidory oraz śmietankę. Dusimy razem jeszcze co najmniej 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy posiekane zioła. Szalotki kroimy w cieniutkie piórka lub plasterki, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku.
Curry podajemy posypane orzechami nerkowca, rodzynkami i smażoną szalotką.
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Home&You Komplet Noży Cappi... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4-5 cebul
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 l wywaru z włoszczyzny
kilka kromek bułki
3 łyżki startego sera
olej do smażenia
pieprz i sól
Pokrojoną w cienkie plastry cebulę lekko podsmażamy na maśle, oprószamy mąką, po czym rumienimy i mieszamy. Wlewamy trochę zimnego wywaru, mieszamy, przelewamy do garnka z resztą wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 20 minut. Każdą kromkę bułki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na tłuszczu. Wszystkie kawałki wkładamy do żaroodpornego wysokiego naczynia, zalewamy zupą i posypujemy serem. Wstawiamy naczynie do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.
Moneta PATELNIA ALST | Patelnia CAMRY | Tefal Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto:
szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g zimnego masła
125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego
Oraz:
800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)
7 łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki tapenady z czarnych oliwek
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka posiekanego szczypiorku
80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta
Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w 210°C.
GUARDINI Forma ceramiczna | Kuchenprofi - Forma do Tart | SNB Forma do tarty |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 podłużne bakłażany
300 g bryndzy
pęczek bazylii
2 cebule
puszka pomidorów krojonych
oliwa
sól
Bakłażany myjemy, kroimy w podłużne plastry, wrzucamy na sito i obficie posypujemy solą. Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie potrząsamy sitem, aby odcedzić nadmiar płynu i soli, obsmażamy bakłażany na beztłuszczowej patelni. Każdy z plastrów bakłażana ? gdy lekko przestygnie ? smarujemy bryndzą, na brzegach układamy po 2 liście bazylii i zwijamy. Na podgrzanej oliwie podsmażamy na złoty kolor posiekane cebule, dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Pomidorowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy na nim roladki z bakłażana i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 160-180°C.
Cuisipro Sitko stalowe | kilo Sitko | Koziol Siebfried |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
Masa:
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
jajko
sok z 1 pomarańczy
szklanka mielonych migdałów
2 łyżki mąki
Oraz:
200 g daktyli
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Na stolnicy zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na pergaminie rozwałkowujemy ciasto do grubości 1/2 cm. Przenosimy do formy, usuwając pergamin. Formę wylepiamy ciastem, a następnie pieczemy 15 minut (180°C) na złoty kolor. W tym czasie mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mieszamy i na koniec wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały i mąkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na podpieczony spód i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Wierzch smarujemy 2 łyżkami dżemu.
Kitchen Craft MASTER CLASS ... | Lekue TARTY TATIN 2412329R0... | Kaiser HOME 2300659275 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Dobranie wina do potraw z dodatkiem curry to wyjątkowo trudne zadanie.
Proponuję podać białe wino z Niemiec, Austrii lub francuskiej Alzacji. Riesling, sylvaner, grüner veltliner, müller-thurgau, gewürztraminer to propozycje win pasujących do pikantnych dań kuchni wschodniej. Wysoka kwasowość, charakterystyczny zielony charakter oraz duża dawka cytrusów sprawiają, że ostre dodatki stają się łagodniejsze.
Innym interesującym połączeniem może być curry z klasycznym winem z regionu Minho w północnej części Portugalii z DOC Vinho Verde. Łagodne, lekko musujące wino o wyrazistej kwasowości i intensywnym cytrusowym smaku oraz niskiej zawartości alkoholu z odrobiną cukru resztkowego. Doskonale balansuje ostre smaki, dając uczucie odświeżenia. Dla miłośników czerwonego wina polecam łagodniejsze wina, nie dojrzewające w dębowych beczkach i z mniejszą zawartością alkoholu.
Łagodne wina owocowe o wysokiej kwasowości mogą dobrze uzupełniać wybrane aromaty z potrawy, tworząc udaną harmonię smaków.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Krosno Kieliszki do wina bi... | Holmegaard Kieliszki do win... | Royal Leerdam Kieliszki do ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |