Zupy kremy - idealne dla dzieci

Zupa dyniowa z imbirem
pomidor
1/2 kg dyni (może być z mrożonki)
2 łyżki oleju rzepakowego
kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
posiekany ząbek czosnku
3 szklanki wywaru warzywnego
pieprz
sos sojowy lub sól
garść wyłuskanych pestek dyni
Pomidora po sparzeniu obieramy ze skórki. Dynię obieramy i usuwamy pestki, a następnie kroimy ją w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Obieramy korzeń imbiru i ścieramy na tarce o drobnych otworach. Do podsmażonej dyni dodajemy pokrojonego pomidora, imbir, czosnek. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Miksujemy, doprawiamy pieprzem i sosem sojowym lub odrobiną soli. Przed podaniem zupę posypujemy pestkami dyni.
Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Ariete maxi 1827 | Blender Adler AD 4610 | Blender Bugatti Eva EVACR |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa z soczewicą
por
2 marchewki
łodyga selera naciowego
3-4 łyżki oliwy
szklanka brązowej drobnej soczewicy
mielony kumin
cynamon
kolendra
litr wywaru z warzyw
Oczyszczone warzywa kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie, mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Wsypujemy soczewicę i mielone przyprawy, chwilę smażymy. Zalewamy wywarem, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
Rada: Dzieciom najlepiej podawać jedzenie w małych miseczkach. Zbyt duże porcje zniechęcają je do jedzenia. Dzięki dodatkom, takim jak pestki czy groszek ptysiowy, potrawa będzie dla dzieci jeszcze bardziej atrakcyjna.
![]() |
![]() |
![]() |
Akuku Miseczka Plastikowa 0277 | Bibi Swiss Learn To Eat Mis... | NUK Easy Learning Miseczka ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa kalafiorowa z curry
kalafior
marchewka (niekoniecznie)
3-4 ziemniaki
łyżka curry
sól
śmietana lub jogurt naturalny
żółtko
grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Rozdrobnione warzywa wrzucamy do rondla i zalewamy trzema szklankami gorącej wody lub wywaru z warzyw. Gotujemy, aż zmiękną. Miksujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wody lub wywaru. Doprawiamy curry i solą, ponownie zagotujemy. Zupę zestawiamy z ognia. Wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Podajemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
![]() |
![]() |
![]() |
CANPOL BABIES SZTUĆCE DLA D... | Zak! design Sztućce dla Dzi... | WMF Sztućce dla Dzieci - Ze... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa krem z cukinii
3 cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 kostka serka topionego złoty ementaler
około 1/3 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 proc.
sól
pieprz
rosół lub bulion drobiowy
Czosnek i cebulę drobno posiekaj, oprósz solą i pieprzem i zeszklij na oliwie.
Do cebuli dodaj startą na tarce cukinię. Przesmaż 4-5 minut cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę serek i mieszaj, aż się rozpuści. Całość zmiksuj, przełóż do garnka, podgrzej i dodaj rosołu do otrzymania ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, uzupełnij mlekiem kokosowym lub śmietanką.
Rada: Wersja dla dorosłych: jeśli zupa jest doprawiona śmietanką, wkrusz do niej niebieski ser pleśniowy, jeśli mlekiem kokosowym - będzie doskonała z krewetkami koktajlowymi.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Waza do zupy PARIS | Garneczki Waza do zupy SOUP... | La Cartuja de Sevilla Pickm... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |