Obiad jak u mamy

Kotlety wieprzowe w rajskim sosie
4 kotlety wieprzowe
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
2 jabłka pokrojone w plastry
łyżka cukru trzcinowego
łyżka masła
sól
pieprz
Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i przykrywamy, by nie ostygły. Wlewamy na patelnię sok jabłkowy i wodę, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy jabłka z cukrem i dusimy 10 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy masło i doprawiamy do smaku. Kotlety przed podaniem polewamy sosem.
Rada: Do gotowania i pieczenia świetnie nadają się jabłka odmiany Granny Smith, nie ciemnieją tak szybko jak inne odmiany i są dość twarde, dzięki temu nie rozpadają się w czasie gotowania.
![]() |
![]() |
![]() |
Camry Patelnia CR 6703 | Patelnia CAMRY CR 6690 | Stalgast Patelnia 35281 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zupa chlebowa z żółtym serem
6 kromek czerstwego żytniego chleba
1 litr wywaru z warzyw
sól
4 żółtka
235 ml tłustego mleka
2-3 łyżki śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
pieprz
150 g ostrego żółtego sera
2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
Chleb namaczamy w wywarze, następnie miksujemy lub przecieramy przez sito. Dolewamy pół szklanki wody, doprawiamy solą i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i kremówką, wlewamy, mieszając, do gorącej zupy. Znów stawiamy garnek na ogniu, chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy odrobiną startej gałki, solą i pieprzem. Już na talerzach gorącą zupę posypujemy startym żółtym serem i posiekaną zieleniną.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Bosch MSM 6150 | Blender Severin SM 3798 | Blender Camry CR 4612 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tarta z pomidorkami
opakowanie ciasta francuskiego
100 g pomidorków czereśniowych
sól
pieprz
10 g świeżego oregano
10 g rozmarynu
150 ml oliwy
100 g czarnych oliwek
Ciasto układamy w formie o średnicy 30 cm lub na blasze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i rozmarynem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 210°C. Podajemy na ciepło z oliwkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Lekue TARTY TATIN 2412329R0... | Kitchen Craft KCMCHB86 | Kaiser HOME 2300659275 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Surówka francuska z czerwonej kapusty i jabłek
750 g czerwonej kapusty
3 łyżki oleju słonecznikowego
500 g jabłek
250 g cebuli
cynamon
gałka muszkatołowa
kminek
suszony tymianek
sól
pieprz
starta skórka z pomarańczy
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 kieliszki czerwonego wina
3-4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
Kapustę drobno szatkujemy (głąb ścieramy na tarce o dużych otworach) i dusimy z olejem 5 min pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną skórką pomarańczową, siekanym czosnkiem oraz ziołami. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy wrzącą wodą (3-4 łyżki). Podgrzewamy w piekarniku, pod przykryciem, około 15 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Chef'n Sleekslice Szatkownica | Wojdrew Szatkownica | Wojdrew Szatkownica |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sernik na herbatnikach
110 g słodkich herbatników owsianych
50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych
25 g stopionego masła
100 g ciemnej (75% kakao) czekolady
250 g serka mascarpone
200 g chudego twarogu (8% tłuszczu)
2 jajka
40 g cukru pudru
30 ml Baileys Irish Cream
ew. 50 g rodzynek
ew. 110 g całych, opieczonych orzechów laskowych
Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do okrągłej formy i pieczemy przez 20 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi ostygnąć. Roztapiamy czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Mascarpone i twaróg ucieramy, dodajemy jajka i cukier, całość miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę i Baileys, można wsypać także rodzynki i orzechy laskowe. Mieszamy i wylewamy na upieczony spód. Pieczemy w piekarniku przez ok. 75 minut w 150°C. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.
![]() |
![]() |
![]() |
Guardini Tortownica CHOCOFO | Silit Tortownica | Silit Tortownica |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak
Białe wino wydaje się być wymarzonym partnerem dla dzisiejszego dania z wieprzowiny.
Jabłka, kwaskowy sok jabłkowy i mięso wieprzowe stworzą łagodne w smaku, choć dość tłuste danie. Zazwyczaj gdy w skład potrawy wchodzą jabłka i potrawa nie jest zbyt ciężka, stawiam na wina z podwyższoną kwasowością. Riesling, sauvignon blanc czy w szczególności chenin blanc, znany również pod nazwami Pineau de la Loire oraz steen (nazywany tak w RPA), szczep mający swoją kolebkę w środkowej części regionu Dolina Loary we Francji. Do bardziej znanych apelacji z tego regionu, gdzie powstają wysokiej jakości wina ze szczepu chenin blanc, zaliczyć możemy Vouvray. Z reguły wina z tej apelacji są łagodnie wytrawne (zawierają sporo cukru resztkowego, który z naturalną kwasowością daje wrażenie odświeżenia bez zbędnej słodyczy). Innymi znanymi apelacjami, gdzie głównym szczepem jest chenin blanc, są Anjou, Montlouis czy Saumur, dają głównie wina wytrawne. Natomiast Bonnezaux i Coteaux du Layon to miejsca, gdzie powstają
wysokiej klasy wina słodkie. Chenin blanc, to również znakomita baza dla win musujących, które mogą być również ciekawą propozycją do wieprzowych kotletów w jabłkach.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma