Kolacja dla zakochanych

Ta kolacja musi być oryginalna, ale niezbyt obfita. Zostawmy energię na inne przyjemności, niż trawienie.
Krewetki z sezamie Krewetki z sezamie Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Krewetki z sezamie

150 g małych pieczarek
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
400 g oczyszczonych i obranych krewetek świeżych lub mrożonych
2 łyżki sezamu
2 łyżki wytrawnego sherry
łyżka soku z cytryny
2 łyżki natki


Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy krewetki i sezam, smażymy 10 minut, często mieszając. Wlewamy sherry i sok z cytryny, wrzucamy natkę. Podajemy na gorąco.

Zdjęcie Le Creuset Patelnia Płytka 26cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm
Le Creuset Patelnia Płytka ... Fissler Patelnia Patelnia G... Tescoma Patelnia Presto 594...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Chrupiący bakłażan z lodami i imbirowym karmelem Chrupiący bakłażan z lodami i imbirowym karmelem Fot. Lukasz Zandecki

Chrupiący bakłażan z lodami i imbirowym karmelem

4 łyżki wody
400 g cukru
kawałek imbiru (pokrojony w cienkie paseczki)
30 ml gęstej słodkiej śmietany
olej arachidowy do smażenia
3-4 bakłażany
6 łyżek syropu klonowego
lody jagodowe


Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy plasterki bakłażana, odsączamy na łyżce cedzakowej i zanurzamy w syropie klonowym. Na talerzykach układamy po kilka plastrów bakłażana, polewamy karmelem i podajemy z lodami jagodowymi.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie KAROLINA LOREL ECRU Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
Ambition Serwis obiadowy LO... KAROLINA LOREL ECRU Serwis ... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Cielęcina z gremolatą Cielęcina z gremolatą Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Cielęcina z gremolatą

3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki drobno posiekanego czosnku
1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 eskalopki cielęce (po 150 g)
2 łyżki masła
1,5 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz


Przygotowujemy gremolatę: natkę mieszamy z 1/2 łyżeczki czosnku i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oprószamy solą i pieprzem i smażymy na łyżce masła (po 2-3 minuty z każdej strony). Eskalopki przekładamy na talerze, a do tłuszczu ze smażenia dodajemy resztę masła i czosnku. Smażymy 30 sekund, dolewamy sok z cytryny, po czym zagotowujemy, mieszając. Powstałym sosem polewamy mięso, posypujemy gremolatą i podajemy z chrupiącą bagietką.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży Zdjęcie Wusthof CULINAR Blok noży 9836
GERLACH Komplet 5 noży kuch... Tadar Tokio Modern Komplet ... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Zbliża się dzień świętego Walentego. Nie może więc zabraknąć dobrego jedzenia i odrobiny eleganckiego alkoholu.

Najbardziej eleganckim winem idealnym do podkreślenia charakteru różnych uroczystości jest moim zdaniem szampan lub wino musujące.
Do kolacji walentynkowej proponowałbym podać wino musujące produkowane metodą tradycyjną, najlepiej francuski szampan z charakterystycznym aromatem świeżo upieczonego chleba oraz odświeżającą kwasowością. Najbardziej dostępny jest
szampan oznaczony skrótem NV (non vintage) ? jest to mieszanka win z różnych roczników. Może być biały lub różowy.
Innymi równie interesującymi przykładami win musujących produkowanych metodą szampańską są francuskie cremant powstające z różnych szczepów, w zależności od miejsca pochodzenia, na przykład Cremant de Loire jest produkowany
głównie ze szczepu chenin blanc. Kolejną propozycją może być hiszpańska cava, wino, którego kolebką jest słoneczna Katalonia. Równie ciekawa mogłaby być produkowana w Lombardii franciacorta, nazywana włoskim szampanem.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Krosno Kieliszki do wina białego Krista Zdjęcie Mama i Tata - Dwa Grawerowane Kieliszki do wina Zdjęcie Rosendahl Grand Cru 2 kieliszki do wina deserowego 25349
Krosno Kieliszki do wina bi... Mama i Tata - Dwa Grawerowa... Rosendahl Grand Cru 2 kieli...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: