150 g małych pieczarek
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
400 g oczyszczonych i obranych krewetek świeżych lub mrożonych
2 łyżki sezamu
2 łyżki wytrawnego sherry
łyżka soku z cytryny
2 łyżki natki
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy krewetki i sezam, smażymy 10 minut, często mieszając. Wlewamy sherry i sok z cytryny, wrzucamy natkę. Podajemy na gorąco.
Le Creuset Patelnia Płytka ... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Tescoma Patelnia Presto 594... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 łyżki wody
400 g cukru
kawałek imbiru (pokrojony w cienkie paseczki)
30 ml gęstej słodkiej śmietany
olej arachidowy do smażenia
3-4 bakłażany
6 łyżek syropu klonowego
lody jagodowe
Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy plasterki bakłażana, odsączamy na łyżce cedzakowej i zanurzamy w syropie klonowym. Na talerzykach układamy po kilka plastrów bakłażana, polewamy karmelem i podajemy z lodami jagodowymi.
Ambition Serwis obiadowy LO... | KAROLINA LOREL ECRU Serwis ... | Karolina Serwis Obiadowy dl... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki drobno posiekanego czosnku
1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 eskalopki cielęce (po 150 g)
2 łyżki masła
1,5 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowujemy gremolatę: natkę mieszamy z 1/2 łyżeczki czosnku i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oprószamy solą i pieprzem i smażymy na łyżce masła (po 2-3 minuty z każdej strony). Eskalopki przekładamy na talerze, a do tłuszczu ze smażenia dodajemy resztę masła i czosnku. Smażymy 30 sekund, dolewamy sok z cytryny, po czym zagotowujemy, mieszając. Powstałym sosem polewamy mięso, posypujemy gremolatą i podajemy z chrupiącą bagietką.
GERLACH Komplet 5 noży kuch... | Tadar Tokio Modern Komplet ... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Zbliża się dzień świętego Walentego. Nie może więc zabraknąć dobrego jedzenia i odrobiny eleganckiego alkoholu.
Najbardziej eleganckim winem idealnym do podkreślenia charakteru różnych uroczystości jest moim zdaniem szampan lub wino musujące.
Do kolacji walentynkowej proponowałbym podać wino musujące produkowane metodą tradycyjną, najlepiej francuski szampan z charakterystycznym aromatem świeżo upieczonego chleba oraz odświeżającą kwasowością. Najbardziej dostępny jest
szampan oznaczony skrótem NV (non vintage) ? jest to mieszanka win z różnych roczników. Może być biały lub różowy.
Innymi równie interesującymi przykładami win musujących produkowanych metodą szampańską są francuskie cremant powstające z różnych szczepów, w zależności od miejsca pochodzenia, na przykład Cremant de Loire jest produkowany
głównie ze szczepu chenin blanc. Kolejną propozycją może być hiszpańska cava, wino, którego kolebką jest słoneczna Katalonia. Równie ciekawa mogłaby być produkowana w Lombardii franciacorta, nazywana włoskim szampanem.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Krosno Kieliszki do wina bi... | Mama i Tata - Dwa Grawerowa... | Rosendahl Grand Cru 2 kieli... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |