Blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
łyżeczka białego octu winnego
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
8 suszonych daktyli
Krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
l50 g masy kajmakowej z puszki
1/2 szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
cukier puder i kakao do posypania
Przygotowujemy blaty bezowe. Białka wlewamy do suchej miski, wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy sztywną pianę, dodajemy łyżeczkę octu, a następnie wsypujemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cały cukier znajdzie się w misce, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy, po czym dzielimy masę na dwie części. Wykładamy je na papier pergaminowy, którego granice wyznaczone są po odrysowaniu tortownicy o średnicy 23 cm. Blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Serek mascarpone i masę kajmakową mieszamy łyżką na gładką masę. Ubijamy śmietanę. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy, dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzamy krem, a następnie przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao, a środek dekorujemy daktylami i orzechami.
Ciasto:
5-6 jajek
250 g cukru pudru
250 g migdałów
250 g daktyli
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka miodu akacjowego
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
50 g jak najdrobniej pokruszonych biszkopcików
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
płatki migdałowe lub połówki obranych migdałów
Jajka ubijamy na parze z cukrem, mieszamy z obranymi, drobno posiekanymi migdałami i posiekanymi daktylami, cukrem waniliowym, miodem, sokiem z cytryny i biszkoptami. Rozkładamy ciasto do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek na tartaletki (są większe niż foremki do babeczek). Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przestudzone przekładamy na pergamin, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy migdałami.
Polewę czekoladową można zrobić samemu. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady mieszamy ze szklanką gorącej kremówki. Polewamy tartaletki i wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.
250 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
1 kg gorzkiej czekolady
300 g mleka w proszku
250 g orzechów włoskich
Orzechy siekamy (kilka odkładamy do dekoracji), czekoladę ścieramy na tarce. Zagotowujemy pół szklanki wody z cukrem.
Po 10 minutach gotowania dodajemy masło i czekoladę. Gotujemy kolejne 10 minut, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia, mieszamy z przesianym przez sitko, wymieszanym z kawą mlekiem w proszku i szybko ucieramy składniki na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy posiekane orzechy i mieszamy. Wkładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa całkowicie zastygnie, kroimy ją na nieduże kostki. Każdą dekorujemy kawałkiem orzecha.
120 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1,5 szklanki mąki
2 łyżki (lub trochę więcej) mleka
Ucieramy masło z cukrem, żółtkami i wanilią na kremową masę. Wsypujemy mąkę i miksujemy, aż zacznie powstawać zwarte ciasto. Wlewamy odrobinę mleka. Zawijamy ciasto w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii na grubość 0,5 cm. Wycinamy serduszka i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor.
Rada: Ziarna wyłuskane z laski wanilii nadają ciastu subtelniejszy aromat, niż ten z gotowego ekstraktu.
150 g mąki
300 g masła
20 g drożdży
5 łyżek cukru
2 żółtka
50 g płatków migdałowych
szczypta soli
Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, pokruszone drożdże i sól, po czym siekamy jak na kruszonkę i szybko zagniatamy. Zawijamy ciasto w ściereczkę lub złożoną gazę i wkładamy do garnka z zimną wodą. Mniej więcej po 20 minutach wyjmujemy, odwijamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 4-5 mm. Kieliszkiem wycinamy niewielkie krążki, smarujemy rozmąconymi żółtkami, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Układamy na blasze w odstępach. Pieczemy na rumiano w 190°C (10-12 minut).