1 kg filetów z grenadiera
3 łyżki oliwy
gałązka rozmarynu
czerwona papryczka chilli
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Marynata:
2 cytryny
250 ml półwytrawnego białego wina
łyżka nasion kolendry
łyżka soli morskiej
łyżka startego imbiru
2 liście laurowe
Robimy marynatę. Cytryny kroimy w plastry wraz ze skórką. W rondelku rozgrzewamy wino, dodajemy kolendrę, sól, imbir, listki laurowe oraz cytryny. Podgrzewamy, aż sól się rozpuści. Rybę kroimy na duże kawałki. Układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polewamy marynatą. Na wierzchu kładziemy rozmaryn i pokrojone chilli. Zapiekamy ok. 20 min w 180°C. Oddzielnie podajemy sos z pieczenia zmieszany ze śmietaną, doprawiony solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW Serwis obiadowy VEG... | KAROLINA KARAT Serwis obiad... | LUBIANA ARIANNA Serwis obia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki miodu
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
4 szklanki maślanki
łyżka mąki
400 g twarogu lub 2-3 kromki białego chleba na grzanki
Śliwki moczymy przez kilka godzin w szklance wody. Odcedzamy (wodę zachowujemy), kroimy w paski i wraz miodem, skórką cytryny oraz szczyptą soli gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Mąkę rozprowadzamy maślankę i wlewamy do śliwek. Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Podajemy z pokrojonym w kostkę białym serem albo grzankami. Śliwki po ugotowaniu można też zmiksować.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Porcelanowa waza F... | CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 szklanki kuskusu
3 cebulki dymki
2 szklanki posiekanej natki
3 pomidory
1/2 szklanki posiekanej mięty
sok z 3 cytryn
2 łyżki oliwy
sól
Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieje (20 minut), mieszamy, studzimy i wsypujemy do dużej salaterki. Dodajemy posiekaną cebulkę, natkę i pomidory pokrojone w kostkę. Wlewamy sok z cytryn i oliwę, solimy. Tuż przed podaniem wrzucamy miętę (jeśli zrobimy to wcześniej, może sczernieć), mieszamy.
Rada: Tę słynną sałatkę, przebój kuchni arabskiej, można zrobić również z kaszą bulgur. Bulgur, w przeciwieństwie do kaszki kuskus, trzeba jednak chwilę pogotować.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Salaterka Programma 8 | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Witeks Salaterka 95620 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
8 suszonych śliwek kalifornijskich
50 ml brandy
2 obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny awokado
2 podzielone na cząstki grejpfruty
4 cykorie
100 g kiełków słonecznika
1/2 główki sałaty lodowej
2 łyżeczki ziaren sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
4 suszone śliwki kalifornijskie
6 łyżek oleju słonecznikowego
Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem oleju słonecznikowego, zagotowujemy i bardzo starannie miksujemy. Dopiero po ostudzeniu dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Namoczone wcześniej w brandy suszone śliwki mieszamy z cząstkami awokado, grejpfruta, pokrojoną cykorią i kiełkami słonecznika. Układamy je na drobno porwanej sałacie lodowej i delikatnie polewamy sosem; posypujemy uprażonym na patelni sezamem.
![]() |
![]() |
![]() |
Dekoria Obrus prostokątny b... | Elvang Obrus Moon Biały | Mariall Design Obrus biały ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 pomarańcze
5 łyżek cukru
laska wanilii
kawałek kory cynamonu
2 goździki
gwiazdka anyżu
ziarenka granatu
Pomarańcze myjemy i cienko obieramy. Skórki wrzucamy do szklanki wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i osączamy. Gotujemy szklankę wody z cukrem i laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Dodajemy cynamon, goździki, anyż i gotujemy kolejne 10 minut, aby 1/3 syropu odparowała. Wrzucamy skórki pomarańczowe i odstawiamy z ognia. Z pomarańczy usuwamy białą skórkę. Owoce kroimy w cienkie plasterki i układamy na półmisku. Polewamy syropem i ozdabiamy serpentynkami ze skórek pomarańczy oraz pestkami granatu. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy schłodzone.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Tadar Tokio Modern Komplet ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Grenadiera w sosie cytrynowo-rozmarynowym podajmy z mineralnym chablis lub chardonnay, najlepiej z Australii.
Traf chciał, że pisząc te słowa, degustowałem wino ze szczepu chardonnay, który idealnie pasuje do ryb. Chardonnay to najpopularniejszy szczep na świecie. Można go spotkać prawie we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej, a w zależności od
klimatu daje wina o różnym charakterze. Od łagodnych, delikatnych o średniej kwasowości, do pełnych i bardziej wyrazistych. Wina produkowane z tego szczepu charakteryzują się zazwyczaj aromatami owoców cytrusowych ? można w nich wyczuć nuty melona, ananasa, brzoskwini, ale również jabłek i gruszek. Natomiast wina dojrzewające w dębowych beczkach lub w nich fermentowane zyskują aromaty miodu, wosku, wanilii, mokrej wełny, a nawet masła.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
![]() |
![]() |
![]() |
Holmegaard Kieliszki do win... | Krosno Kieliszki do Wina Bi... | Vogue Kieliszki do Wina Sol... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |