Jak pączek w maśle

Pączki arabskie
Ciasto:
500 g mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
olej do głębokiego smażenia
Syrop:
500 g cukru
szklanka wody
1/2 łyżeczki esencji rumowej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pozostałe składniki syropu i gotujemy
ok. 50 minut, często mieszając, odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do
pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy gęste, plastyczne ciasto. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Wkładamy je partiami do płaskiego rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku.
![]() |
![]() |
![]() |
Clatronic DM 3495 | Sensiohome STWP001 | TRISTAR SA1123 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Łatwe pączki
50 g drożdży
400 g mąki
6 łyżek cukru
szklanka mleka
2 jajka
2 żółtka
100 g sklarowanego masła
3 łyżki wódki
skórka otarta z pomarańczy
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Mieszamy drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i połową letniego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy do mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, letnie masło, resztę mleka i mieszamy. Zagniatamy ciasto, w trakcie dolewamy wódkę i wrzucamy skórkę z pomarańczy. Odstawiamy, by wyrosło. Łyżką maczaną w rozgrzanym tłuszczu nabieramy nieduże porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany w głębokiej patelni olej. Smażymy kilka minut z obu stron. Wyjmujemy na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
Bestpro Drewniane sito do m... | Florentyna Przesiewacz Do M... | Tala Sitko mechaniczne do m... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pączki luksusowe
100 g drożdży
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki śmietany 12%
1 kg mąki
5 żółtek
2 jajka
150 g masła
laska wanilii
50 ml rumu
olej do głębokiego smażenia
Nadzienie:
50 g migdałów
4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
żółtko
100 g cukru pudru
25 ml rumu
2 łyżeczki soku z cytryny
Lukier:
szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
l50 ml rumu
Przygotowujemy nadzienie. Migdały sparzone i obrane mielemy i ucieramy wraz z pozostałymi składnikami. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 3/4 szklanki śmietany i 3 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Ubijamy żółtka i jajka z cukrem i miąższem wanilii na parze. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka i resztę śmietany. Wyrabiamy ciasto. Po chwili wgniatamy masło oraz rum i odstawiamy, by wyrosło. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże krążki. Przekładamy dwa krążki nadzieniem
i zlepiamy, formując pączki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Ucieramy, aż zbieleje. Wrzucamy posiekaną skórkę pomarańczową, wlewamy sok z cytryny, rum i tyle ciepłej wody, by lukier miał konsystencję śmietany. Wyrośnięte pączki smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Gorące lukrujemy.
![]() |
![]() |
![]() |
KENWOOD KAX950ME | Szatkownica Sencor SSG 3504RD | Cole&Mason Mason H102299 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pączki serowe
5 jajek
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
2 homogenizowane serki waniliowe
3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo, mieszając, dodajemy żółtka utarte z cukrem, serki waniliowe i przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i toczymy w dłoniach kształtne kule. Kładziemy je porcjami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przekładamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Osączone z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Pączki orientalne
Rozczyn:
50 g drożdży
łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
1/2 kg mąki
3 łyżki masła
100 g cukru
szczypta soli
szklanka jogurtu naturalnego
150 g rodzynek
łyżka soku z cytryny
łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki suszonej mięty
olej do smażenia
Lukier i dekoracja:
2/3 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku pomarańczowego
50-80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g migdałów w słupkach
listki mięty
Mieszamy wszystkie składniki rozczynu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, otartą skórkę z pomarańczy oraz miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: ucieramy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.