2 łyżki oleju
2 cebule
1 kg wołowiny na pieczeń (pokrojonej w kostkę)
250 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
350 g namoczonej fasoli perłowej
1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
łyżka ostrej papryki w proszku
duży pomidor
ostra papryczka (czuszka)
filiżanka ugotowanej kukurydzy
sól
pieprz
Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Dusimy na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 minut. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 minut.
Küchenprofi naczynie żaroodporne | Naczynie żaroodporne prostokątne | Termisil Naczynie żaroodporne |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 szklanki orkiszu
1/2 szklanki pokrojonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżego majeranku
6 listków bazylii porwanych na kawałki
3 łyżki oliwy
2 obrane i posiekane pomidory
8 szklanek wody
sól
pieprz
garść świeżo startego parmezanu
Orkisz moczymy przez 12 godzin. Boczek, a także posiekane: cebulę, czosnek oraz natkę, majeranek i bazylię podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, wodę i zagotowujemy. Wsypujemy orkisz, doprawiamy. Gotujemy do czasu, aż ziarna zmiękną. Przed podaniem dolewamy resztę oliwy i posypujemy parmezanem.
Garnek Berghoff Designo | Garnek Berghoff Virgo | Garnek BERGNER |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
10 kromek czerstwej bagietki
litr mleka
laska wanilii
6 jajek
200 g cukru
100 g rodzynek
150 g suszonych śliwek
masło do wysmarowania formy
Pieczywo moczymy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z wanilią. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy. Dolewamy gorące mleko, cały czas ubijając. Namoczoną bułkę układamy w posmarowanej masłem formie. Posypujemy rodzynkami i śliwkami, zalewamy mieszaniną mleczno-jajeczną. Formę wstawiamy do dopasowanego wielkością naczynia z gotującą się wodą, a całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w temp. 180°C. Zapiekankę podajemy letnią.
Gefu Separator do żółtek | Kuchenprofi rozdzielacz do żółtek | Metaltex Egg Separator |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
120 g sałaty radicchio
80 g sałaty lodowej
120 g mieszanki sałat czerwonej i zielonej
120 g ogórka
120 g marchewki
80 g rzodkiewki
80 g świeżej papryki
80 g pomidorków koktajlowych
Dressing balsamiczny:
50 ml octu balsamicznego
50 ml oliwy
sól
pieprz
miód do smaku
Sałatę myjemy, osączamy i rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plasterki, które zwijamy w rurki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w kostkę, paprykę w paski, a pomidorki w ćwiartki. Warzywa łączymy z sałatą skropioną dressingiem.
Leopold Łyżki do sałaty | ORANGE Sztućce do sałaty | RENBERG do odwirowania sałty z wody |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Biszkopt:
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
6 żółtek
100 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 kulek lodów cytrynowych (albo innych ulubionych)
skórka obrana z cytryny do dekoracji
Beza:
6 białek
łyżeczka soku z cytryny
170 g cukru
Dużą blaszkę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, bardzo puszystą masę. Delikatnie wsypujemy mąkę. Wlewamy masę do blachy i pieczemy 15 minut. Przed wyjęciem ciasta wbijamy w nie patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Studzimy ciasto i wycinamy z niego szklanką 6 kółek. Na każde kółko nakładamy kulkę lodów i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy grill piekarnika do maksymalnej temperatury. Ubijamy białka w misce wysmarowanej sokiem z cytryny. Kiedy białka będą gęste, dodajemy po łyżeczce cukier. Masa bezowa ma
być sztywna i błyszcząca. Wyjmujemy krążki ciasta z lodami z zamrażarki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Dokładnie pokrywamy ciasto i lody bezą. Wsuwamy blachę na 2 minuty do piekarnika (20 cm poniżej górnej grzałki). Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Beka Accessories | Mauviel blacha | TESCOMA BLACHA DO PIECZENIA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |