Nie narzekaj już na zimową kuchnię - jest pysznie!

Rozgrzewająca zupa, pożywny gulasz, aromatyczna zapiekanka... Ciąg dalszy zimowego menu. Do wiosny wciąż jeszcze trochę.
Gulasz z kukurydzą Gulasz z kukurydzą Fot. Marcin Kiełbiewski

Gulasz z kukurydzą

2 łyżki oleju
2 cebule
1 kg wołowiny na pieczeń (pokrojonej w kostkę)
250 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
350 g namoczonej fasoli perłowej
1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
łyżka ostrej papryki w proszku
duży pomidor
ostra papryczka (czuszka)
filiżanka ugotowanej kukurydzy
sól
pieprz

Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Dusimy na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 minut. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 minut.

Zdjęcie Küchenprofi naczynie żaroodporne 0705004133 Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne LAZANIA
Küchenprofi naczynie żaroodporne Naczynie żaroodporne prostokątne Termisil Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Marcin Kiełbiewski

Zimowa zupa z orkiszem

2 szklanki orkiszu
1/2 szklanki pokrojonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżego majeranku
6 listków bazylii porwanych na kawałki
3 łyżki oliwy
2 obrane i posiekane pomidory
8 szklanek wody
sól
pieprz
garść świeżo startego parmezanu

Orkisz moczymy przez 12 godzin. Boczek, a także posiekane: cebulę, czosnek oraz natkę, majeranek i bazylię podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, wodę i zagotowujemy. Wsypujemy orkisz, doprawiamy. Gotujemy do czasu, aż ziarna zmiękną. Przed podaniem dolewamy resztę oliwy i posypujemy parmezanem.

Zdjęcie Garnek Berghoff Designo 2700389 Zdjęcie Garnek Berghoff Virgo 2304204 Zdjęcie Garnek BERGNER BG-6552
Garnek Berghoff Designo Garnek Berghoff Virgo Garnek BERGNER
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Zapiekanka śliwkowa

10 kromek czerstwej bagietki
litr mleka
laska wanilii
6 jajek
200 g cukru
100 g rodzynek
150 g suszonych śliwek
masło do wysmarowania formy

Pieczywo moczymy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z wanilią. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy. Dolewamy gorące mleko, cały czas ubijając. Namoczoną bułkę układamy w posmarowanej masłem formie. Posypujemy rodzynkami i śliwkami, zalewamy mieszaniną mleczno-jajeczną. Formę wstawiamy do dopasowanego wielkością naczynia z gotującą się wodą, a całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w temp. 180°C. Zapiekankę podajemy letnią.

Zdjęcie Gefu Separator do żółtek 12460 Zdjęcie Kuchenprofi rozdzielacz żółtka i białka 1310862800 Zdjęcie Metaltex Egg Separator
Gefu Separator do żółtek Kuchenprofi rozdzielacz  do żółtek Metaltex Egg Separator
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Sałata w sosie orientalnym

120 g sałaty radicchio
80 g sałaty lodowej
120 g mieszanki sałat czerwonej i zielonej
120 g ogórka
120 g marchewki
80 g rzodkiewki
80 g świeżej papryki
80 g pomidorków koktajlowych

Dressing balsamiczny:
50 ml octu balsamicznego
50 ml oliwy
sól
pieprz
miód do smaku

Sałatę myjemy, osączamy i rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plasterki, które zwijamy w rurki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w kostkę, paprykę w paski, a pomidorki w ćwiartki. Warzywa łączymy z sałatą skropioną dressingiem.

Zdjęcie Leopold Łyżki do sałaty 01801 Zdjęcie ORANGE Sztućce do sałaty DRZEWKO Zdjęcie RENBERG RB-4172
Leopold Łyżki do sałaty ORANGE Sztućce do sałaty RENBERG do odwirowania sałty z wody
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Beza de lux

Biszkopt:
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
6 żółtek
100 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 kulek lodów cytrynowych (albo innych ulubionych)
skórka obrana z cytryny do dekoracji

Beza:
6 białek
łyżeczka soku z cytryny
170 g cukru

Dużą blaszkę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, bardzo puszystą masę. Delikatnie wsypujemy mąkę. Wlewamy masę do blachy i pieczemy 15 minut. Przed wyjęciem ciasta wbijamy w nie patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Studzimy ciasto i wycinamy z niego szklanką 6 kółek. Na każde kółko nakładamy kulkę lodów i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy grill piekarnika do maksymalnej temperatury. Ubijamy białka w misce wysmarowanej sokiem z cytryny. Kiedy białka będą gęste, dodajemy po łyżeczce cukier. Masa bezowa ma
być sztywna i błyszcząca. Wyjmujemy krążki ciasta z lodami z zamrażarki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Dokładnie pokrywamy ciasto i lody bezą. Wsuwamy blachę na 2 minuty do piekarnika (20 cm poniżej górnej grzałki). Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Zdjęcie Beka Accessories 35 x 25 cm Roaster Zdjęcie Mauviel 5117.35 Zdjęcie TESCOMA BLACHA DO PIECZENIA Z POKRYWĄ DELICIA 36X25CM 623042
Beka Accessories Mauviel blacha TESCOMA BLACHA DO PIECZENIA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.