Z pomarańczą

Pomarańcze, tak jak cytryny, mają apetyczny kolor i pyszny sok. Ale oprócz tego mają miąższ, któremu trudno się oprzeć.

Pomarańcze faszerowane

4 pomarańcze
6 ząbków czosnku
2-cm kawałek imbiru
cebula
1/2 łyżeczki nasion kolendry
50 g orzechów ziemnych
4 świeże papryczki chilli
jajko
2 łyżki oleju
2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej
sól
500 g mielonej wieprzowiny

Pomarańcze dokładnie myjemy, przekrawamy w poprzek na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę grubości 1 cm. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i drobno kroimy. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy. Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 minuty), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy. Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 minut w temp. 220°C. Podajemy na ciepło.

Zdjęcie Ambition MAGNAT Komplet noży 5-elementowy w bloku 20395 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866 Zdjęcie Wusthof CULINAR Blok noży 9836
Ambition MAGNAT Komplet noż... Swiss Hufeisen Komplet noży... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
 Fot. Bogdan Bia?y

Wątróbka cielęca w pomarańczach

600 g wątróbki cielęcej
500 ml mleka
2 pomarańcze
3 łyżki oliwy
120 ml likieru pomarańczowego
sól
pieprz

Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę wkładamy na 15 minut do letniego mleka. Osuszamy i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy), ostrym nożem wycinamy z niej cząstki miąższu, usuwając błony i pestki. Z drugiej ? wyciskamy sok i zalewamy nim obrane cząstki owocu, odstawiamy. Pomarańczową skórkę blanszujemy i kroimy w cienkie paski. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy z obu stron plastry wątróbki. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i wlewamy połowę likieru. Po 2 minutach solimy, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z patelni. Trzymamy w cieple. Do sosu z patelni dodajemy cząstki pomarańczy wraz z sokiem, zagotowujemy i polewamy usmażoną wątróbkę. Wokół układamy cząstki pomarańczy polane resztą likieru. Podając, możemy likier podpalić.

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-12 21cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Chasseur Patelnia Grillowa ... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info

Tort pomarańczowy

5-6 jajek
200 g cukru pudru
280 g mielonych migdałów
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek bułki tartej
masło i mąka do smarowania tortownicy
kandyzowane pomarańcze i smażona skórka pomarańczowa (do dekoracji
Lukier:
200 g cukru pudru
łyżka gorącej wody
3 łyżki soku z pomarańczy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier. Do cukru wlewamy łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową lub plastrami świeżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze

Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie CLATRONIC KM 3414 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Bosch MUM 4405 CLATRONIC KM 3414 Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: