4 pomarańcze
6 ząbków czosnku
2-cm kawałek imbiru
cebula
1/2 łyżeczki nasion kolendry
50 g orzechów ziemnych
4 świeże papryczki chilli
jajko
2 łyżki oleju
2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej
sól
500 g mielonej wieprzowiny
Pomarańcze dokładnie myjemy, przekrawamy w poprzek na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę grubości 1 cm. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i drobno kroimy. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy. Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 minuty), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy. Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 minut w temp. 220°C. Podajemy na ciepło.
Ambition MAGNAT Komplet noż... | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
600 g wątróbki cielęcej
500 ml mleka
2 pomarańcze
3 łyżki oliwy
120 ml likieru pomarańczowego
sól
pieprz
Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę wkładamy na 15 minut do letniego mleka. Osuszamy i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy), ostrym nożem wycinamy z niej cząstki miąższu, usuwając błony i pestki. Z drugiej ? wyciskamy sok i zalewamy nim obrane cząstki owocu, odstawiamy. Pomarańczową skórkę blanszujemy i kroimy w cienkie paski. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy z obu stron plastry wątróbki. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i wlewamy połowę likieru. Po 2 minutach solimy, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z patelni. Trzymamy w cieple. Do sosu z patelni dodajemy cząstki pomarańczy wraz z sokiem, zagotowujemy i polewamy usmażoną wątróbkę. Wokół układamy cząstki pomarańczy polane resztą likieru. Podając, możemy likier podpalić.
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
5-6 jajek
200 g cukru pudru
280 g mielonych migdałów
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek bułki tartej
masło i mąka do smarowania tortownicy
kandyzowane pomarańcze i smażona skórka pomarańczowa (do dekoracji
Lukier:
200 g cukru pudru
łyżka gorącej wody
3 łyżki soku z pomarańczy
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier. Do cukru wlewamy łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową lub plastrami świeżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze
Bosch MUM 4405 | CLATRONIC KM 3414 | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |