1/2 dużego oscypka
miękka gruszka
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki twarożku (typu Twój Smak, President, Bieluch)
Ścieramy na tarce oscypek i gruszkę (wcześniej umytą, ale niekoniecznie obraną ze skórki). Następnie łączymy jogurt z twarożkiem. Dodajemy starty ser i gruszkę, dokładnie mieszamy i nasza pasta jest gotowa do podania.
Rada: Tej pasty lepiej nie doprawiać solą na zapas. Oscypek jest wystarczająco słony, żeby nadać jej wyrazisty smak.
Blender MPM MBL-13 | Blender TEFAL HB863 | Blender SENCOR SHB 4360 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
300 g suszonych daktyli bez pestek
garść rodzynek
Suszone daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy gdy trochę zmiękną. Miksujemy na gładką pastę. Pasta z daktyli doskonale zastępuje dżem i miód. Można ją podawać do naleśników, blinów lub placków typu pancake.
Rada: Pasta z daktyli z powodzeniem zastępuje gotowe kremy czekoladowe. Jest od nich znacznie zdrowsza.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | Veroni MISECZKA SOSÓW DIPÓW |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
łyżka pasy sezamowej (tahini)
2 łyżki oliwy
Miksujemy ciecierzycę, dodając kilka łyżek wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy) i sok z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę sezamową, sól i oliwę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolewamy nieco płynu i miksujemy jeszcze chwilę. Pasta świetnie pasuje do chlebków pita. Można ją także podawać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw.
Duni Talerz do przystawek M... | Nuova R2S ETAŻERKA DO SERWO... | Hendi Prezenter do przystaw... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g fasoli adzuki
100 g cukru (w zależności od upodobania można dodać go więcej)
sól
Namaczamy fasolę w garnku na noc. Następnego dnia zalewamy napęczniałe ziarna dużą ilością wody z cukrem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Ugotowaną fasolę miksujemy na gładką pastę.
Rada: Pasty to idealne rozwiązanie dla gospodarnych pani lub pana domu. Można w nich wykorzystać i sprytnie przetworzyć produkty, które zostały z obiadu.
Glasslock Pojemnik szklany ... | Glasslock Pojemnik szklany ... | Glasslock Pojemnik szklany ... |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g piersi z kurczaka
łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
2-3 pędy dymki
3 łyżki majonezu
kapary (do dekoracji)
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dusimy mięso na oliwie na małym ogniu, uważając, żeby się nie zrumieniło. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. Uduszone mięso miksujemy z cienko pokrojoną dymką.
Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Podajemy na świeżej bagietce. Kanapeczki dekorujemy kaparami.
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |