(6 porcji)
2-3 łyżeczki nasion kminku
5 szklanek rosołu drobiowego lub wołowego
ok. 500 g kapusty włoskiej
4-6 ziemniaków
2 marchewki
duża cebula
łyżka oliwy
łyżeczka majeranku
sól
pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Zalewamy kminek szklanką wody i gotujemy 20 minut na malutkim ogniu pod przykryciem. Wywar przecedzamy i wlewamy do garnka z gorącym rosołem (nasiona wyrzucamy). Myjemy kapustę pod bieżącą wodą, osączamy i kroimy w krótkie paski. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, a oskrobaną marchewkę - w plasterki, przekładamy do wrzącego bulionu. Gotujemy wszystko 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dokładamy obraną, pokrojoną w drobną kostkę i lekko zrumienioną na rozgrzanej oliwie cebulę. Zagotowujemy zupę i doprawiamy roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Rozlewamy do talerzy, posypujemy natką.
Porcja: 87 kcal
Duo Waza do zupy KWADRATY | Duo Waza do zupy SILVER LINE | Waza 100039 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
(6 porcji)
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
łyżka roztartego czosnku
3 pomarańcze
mała czerwona cebula
czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką
1/4 szklanki natki pietruszki
sól
pieprz
4-6 garści sałaty różnych gatunków
1/3 szklanki płatków migdałowych
Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Porcja: 270 kcal
Design Letters Miska | MISKA La Rochere - Perigord | Miska różowa (100430781) |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
(6 porcji)
Sos:
3 łyżki czerwonego octu winnego
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy
Sałatka:
3 piersi kurczaka
2 awokado
sałata rzymska lub lodowa
3 pomidory
60-80 g rokpola
1-2 tacki kiełków słonecznika
2 jajka ugotowane na twardo
dymka
Ucieramy składniki sosu. Piersi kurczaka gotujemy w 1,5 l wody, studzimy i kroimy w kostkę. Miąższ awokado również kroimy w kostkę. W misce układamy warstwami: poszatkowaną sałatę, kurczaka, pomidory pokrojone w kostkę, pokruszony ser, awokado, kiełki, pokrojone jajka i dymkę. Polewamy sosem.
Porcja: 370 kcal
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
(4 porcje)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej lub żółtej
250 g makaronu tagliatelle
tłuszcz do smarowania foremek
bułka tarta
garść listków rukoli
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1/2 opakowania fety
sól
pieprz
Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka 0,5%
Paprykę pieczemy i obieramy ze skórki. Robimy sos. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Powoli wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Cztery foremki o średnicy 10-12 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, a następnie napełniamy makaronem, robiąc w środku zagłębienie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 15 minut. Makaron powinien się ładnie zrumienić. Przygotowujemy sałatkę. Rukolę mieszamy z pokrojoną pieczoną papryką i ćwiartkami pomidorków. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Sałatką napełniamy makaronowe koszyczki, na wierzchu posypując je fetą.
Porcja: 400 kcal
Five Senses Naczynie 397782... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Skeppshult Forma do zapieka... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
(6 porcji)
3 średnie cukinie
sól
pieprz
3 bulwy kopru włoskiego
1/3 kostki masła
6 ząbków czosnku
150 ml wytrawnego białego wina
listki szałwii do smaku
80-100 g sera typu roquefort
szklanka śmietanki 30%
sok z połowy pomarańczy
Wydrążamy z cukinii pestki. Cukiniowe łódki solimy i odkładamy. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię. Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Zapiekamy 5 minut w temp. 250°C. Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.
Porcja: 210 kcal
Za opracowanie wartości kalorycznej przepisów dziękujemy Anecie Łańcuchowskiej, dietetyczce.
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | LaNova Serwis obiadowy Quad... | THK serwis obiadowy Garden ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |