Makarony orientalne

Zapiekanka z makaronem chińskim
opakowanie makaronu chińskiego TaoTao
czerwona cebula
300 g pieczarek
4 ząbki czosnku
cukinia
300 g liści szpinaku
olej do smażenia
120 g sera camembert
sól
czarny pieprz
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odcedzamy po 3 minutach. Następnie obraną cebulę, pieczarki, czosnek i cukinię kroimy w plasterki. Każde z tych warzyw oraz liście szpinaku przyprawiamy i podsmażamy oddzielnie na niewielkiej ilości oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wypełniamy dno połową makaronu, po czym równomiernie nakładamy warstwę składającą się z przesmażonych warzyw, pozostawiając parę plastrów cukinii do przybrania. Na warzywach rozkładamy połowę sera camembert pokrojonego w plastry, po czym całość przykrywamy resztą makaronu, zachowanymi uprzednio plastrami cukinii i serem camembert. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
![]() |
![]() |
![]() |
TAO TAO Makaron chiński 250g | Tao-Tao sos sojowy 150ml | Silit Tao wok 0081280211 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Kurczak curry z makaronem ryżowym
2 filety z kurczaka
olej
2 ząbki czosnku
3-cm kawałek imbiru
2 łyżeczki mieszanki curry
400 g jogurtu
łyżeczka słodkiej papryki
strąk żółtej papryki
opakowanie makaronu ryżowego nitki TaoTao
sól
pieprz
drobno pokrojona papryczka chilli i szczypiorek do przybrania
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir i przyprawy. Paprykę kroimy w słupki i dorzucamy do mięsa. Smażymy, aż mięso się zrumieni, a papryka zmięknie. Wlewamy jogurt i mieszamy. Zmniejszamy ogień, a danie przykrywamy pokrywką i pozwalamy, by smaki się połączyły. Przygotowujemy makaron. Zalewamy wrzątkiem, a gdy po 4-5 minutach zmięknie, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem, posypany szczypiorkiem i papryką chilli.
![]() |
![]() |
![]() |
Mug Philippi 193299 | Pałeczki do jedzenia i do p... | Scanpan CTX 65303200CTX |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |

Bulion z wołowiną z makaronem ryżowym a'la wietnamska zupa pho
Bulion:
1 kg wołowiny z kością
cebula opalona na ogniu
5-cm kawałek korzenia imbiru
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego TaoTao
4 goździki
anyż
kawałek kory cynamonu
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
Dodatki:
opakowanie makaronu ryżowego wstążki TaoTao
150 g polędwicy wołowej
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
200 g kiełków
papryczka chilli
limonka pokrojona w ćwiartki
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez parę minut na dużym ogniu. W drugim garnku zagotujemy ok. 3,5 litra wody, przekładamy do niej mięso i gotujemy na mniejszym ogniu, usuwając szumowiny, by wywar był klarowny. Następnie dodajemy cebulę, imbir, cukier i sos sojowy, gotujemy przez godzinę. Dorzucamy podprażone przyprawy z czosnkiem i dalej gotujemy przez ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy dodatki. Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Odcedzamy. Polędwicę kroimy na jak najcieńsze plasterki.
W miseczkach umieszczamy makaron i polędwicę, zalewamy gorącym bulionem. Przybieramy szczypiorkiem, kolendrą, papryczką chilli i kiełkami. Skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy sosem sojowym TaoTao.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Wok Selara 0081413401 | Silit Wok Wuhan 0081603301 | Tefal Wok C2101952 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |